Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kampen om speltid har fått Tuomo Ruutu att hitta identiteten igen: ”Kör bara på”

Från 2016
Uppdaterad 03.10.2016 13:17.
Tuomo Ruutu i landslagsuniform.
Bildtext Tuomo Ruutu en bekant syn också i landslaget.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Ett mål och sju tacklingar. Tuomo Ruutu har fått igång motorn igen efter kräftgången under de senaste säsongerna. Orsaken? Att NHL-karriären nu står på spel, berättar yttern i en intervju med Yle.

Tuomo Ruutu valdes som nionde spelare i NHL-draften 2001 och har sedan dess hört till de vanliga blåvita ansiktena i den nordamerikanska toppligan. Då kontraktet med New Jersey Devils löpte ut i sommar ställdes Tuomo Ruutu framför en ovanligt oviss framtid: inget NHL-lag erbjöd yttern ett kontrakt.

Efter några osäkra månader valde ändå Vancouver Canucks att ge Vandasonen en andra chans då de erbjöd honom ett try out-kontrakt.

Hoppeligen ses vi nästa vecka.

Då den kanadensiska truppen ändå redan har kontrakt med 13 forwards betyder det att Ruutu tvingas kämpa om några fåtal platser i NHL-truppen. En kamp, som nu har tvingat Ruutu att hitta sin egna spelidentitet igen.

– Jag tror att jag tappade min egna identitet under de senaste åren, säger Ruutu som under de senaste säsongerna i New Jersey Devils haft det riktigt motigt.

– Nu har jag istället gått tillbaka till de grundläggande teserna: då det kommer ett läge så kör jag bara på. Det är ju så jag spelar. Det är spännande att det har börjat gå bättre då jag spelar mer fysiskt, berättar Ruutu, som noterades för hela sju tacklingar i träningsmatchen mot San Jose.

"Han vill verkligen spela här"

Mot San Jose visade Ruutu verkligen framfötterna. Ett mål i boxplay i protokollet och enligt experter var han överallt på isen – först att forechecka, först på de lösa puckarna.

Vancouvers tränare Willie Desjardins har inte heller ignorerat Ruutus fina takter.

– Han vill verkligen spela här. Ifall han fortsätter spela på samma sätt så kommer han med stor sannolikhet att spela här också då säsongen kör igång, säger Desjardins till Yle.

Jag tappade min identitet under de senaste åren.

Ruutu själv vill ändå inte sätta för höga förväntningar på sina axlar.

– På ett visst sätt så tar jag det ganska lugnt nu. Det som händer så händer. Jag tränar och håller mig i skick och så ser sedan vart det leder, säger Ruutu.

– Hoppeligen ses vi ändå nästa vecka, skrattar Ruutu.

Ruutus try out-kontrakt täcker endast träningssäsongen, utan garantier för spel under grundserien. Lagen får ha 23 spelare i sin laguppställning då NHL-säsongen kör igång.

Diskussion om artikeln