Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polisen förhindrade stort organiserat gruppslagsmål i samband med Stadin derby

Från 2016
Uppdaterad 03.10.2016 13:10.
Våld på fotbollsmatchen HIFK-HJK
Bildtext Tungt utrustade polisen under derbyt mellan HIFK och HJK.
Bild: All Over Press

Ett femtiotal HIFK- och HJK-anhängare hade organiserat ett slagsmål i Kajsaniemiparken efter derbyt på natten till lördag, bekräftar Helsingforspolisen för Yle Sporten. Trots det vill polisen inte tala om "huliganer".

Anhängarna hade samlats i parken för att slåss klockan 1 på morgonnatten på lördagen. Då hade också de våldsamma fansen som omhändertagits av polisen under matchen på fredagskvällen släppts fria.

– Flera av dem var också inblandade i slagsmålet, berättar överkommissarie Jere Roimu till Yle Sporten.

Polisen hade vid det laget redan slutat övervaka anhängarna och det var vanliga patruller som fick ingripa på grund av slagsmålet.

Polisen uppskattar att ungefär 50 personer var inblandade, även om det är svårt att bekräfta den exakta siffran. Överkommissarie Roimu berättar att det inte är fråga om ett enstaka fall.

– Det sker organiserade attacker under varje derby. Speciellt HIFK-fansen har också ett rykte av att organisera liknande slagsmål på andra orter, till exempel i Vasa blev fallet väldigt uppmärksammat, berättar Roimu.

Vill inte tala om "huliganer"

I samband med tidigare Helsingforsderbyn har polisen ingripit i liknande organiserade slagsmål. Roimu vill ändå inte lyfta fram fallet från det senaste som något extraordinärt.

– Vi arbetar hårt för att kunna förhindra liknande slagsmål, berättar han.

Polisen vill inte heller tala om ”huliganer” utan använder benämningen riskanhängare.

– Om man tittar på hur det ser ut utomlands så kan man säga att vi, som tur, inte har ett liknande problem i Finland. Att tala om huliganer skulle vara ett par steg värre då vi upplever att dessa fans ändå i grund och botten är där för att stöda laget, säger Roimu.

Enligt Roimu fungerar samarbetet mellan myndigheterna och anhängargrupperingarna väldigt dåligt för tillfället. Han poängterar ändå att det är fråga om enstaka individer som vill slåss.