Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Panerad lammhjärna

Från 2016
Fårhjärna med persilja och citron.
Bildtext Lammhjärna med persilja och citron.
Bild: Yle/Parad Media

Lamm- eller fårhjärna kan vara svårt att få tag på. Det lönar sig att kolla med muslimska halal-kötthandlare, som ibland har lammhjärna i sitt sortiment. Servera den panerade lammhjärnan som förrätt eller drinktilltugg till ett glas vitt eller mousserande vin.

Panerad lammhjärna

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 160 min, varav förberedelser 140 min

Ingredienser

  • 4 st lammhjärna
  • 1 st gul lök - liten
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tesked (tsk) salt
  • 1 matsked (msk) vitvinsvinäger
  • 1 liter (l) vatten
  • 1 deciliter (dl) mjölk - (panering)
  • 1 deciliter (dl) vetemjöl - (panering)
  • 2 deciliter (dl) skorpsmulor - (panering)
  • 2 st ägg - (panering)
  • 2 deciliter (dl) rypsolja - (panering)
  • salt - (panering)
  • peppar - (panering)

Instruktioner

1. Blöttlägg lammhjärnorna i kallt vatten i två timmar. Skölj hjärnorna under kallt vatten och avlägsna eventuella hinnor.

2. Skala löken och vitlöksklyftan och skiva dem tunt. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt löken, vitlöken, saltet och vinägern. Förväll hjärnorna i sjudande vatten i 10-15 minuter. Häll av kokvattten och spola hjärnorna i kallt vatten.

3. Skiva hjärnorna, vispa äggen i en skål.

4. Doppa hjärnbitarna i mjölk, sedan i mjölet, sedan i vispat ägg och till sist i skorpsmulor.

5. Stek bitarna i rypsolja på mellanhög värme tills de är knapriga och gyllenbruna. Salta och peppra.

6. Servera de panerade lammhjärnorna med citronklyftor och kaprismajonnäs.

Mer om ämnet på Yle Arenan