Panerad lammhjärna
Lamm- eller fårhjärna kan vara svårt att få tag på. Det lönar sig att kolla med muslimska halal-kötthandlare, som ibland har lammhjärna i sitt sortiment. Servera den panerade lammhjärnan som förrätt eller drinktilltugg till ett glas vitt eller mousserande vin.
Panerad lammhjärna
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 160 min, varav förberedelser 140 min
Ingredienser
- 4 st lammhjärna
- 1 st gul lök - liten
- 1 klyfta vitlök
- 1 tesked (tsk) salt
- 1 matsked (msk) vitvinsvinäger
- 1 liter (l) vatten
- 1 deciliter (dl) mjölk - (panering)
- 1 deciliter (dl) vetemjöl - (panering)
- 2 deciliter (dl) skorpsmulor - (panering)
- 2 st ägg - (panering)
- 2 deciliter (dl) rypsolja - (panering)
- salt - (panering)
- peppar - (panering)
Instruktioner
1. Blöttlägg lammhjärnorna i kallt vatten i två timmar. Skölj hjärnorna under kallt vatten och avlägsna eventuella hinnor.
2. Skala löken och vitlöksklyftan och skiva dem tunt. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt löken, vitlöken, saltet och vinägern. Förväll hjärnorna i sjudande vatten i 10-15 minuter. Häll av kokvattten och spola hjärnorna i kallt vatten.
3. Skiva hjärnorna, vispa äggen i en skål.
4. Doppa hjärnbitarna i mjölk, sedan i mjölet, sedan i vispat ägg och till sist i skorpsmulor.
5. Stek bitarna i rypsolja på mellanhög värme tills de är knapriga och gyllenbruna. Salta och peppra.
6. Servera de panerade lammhjärnorna med citronklyftor och kaprismajonnäs.