Gäddor sitter fast i knarkträsket – eller?
Jorden är triangelformad! Apelsiner orsakar impotens! Gäddor missbrukar ecstacy i smyg! Vänta nu, kan det här stämma?
Nej, det gör det förstås inte. Struntprat är vad påståendena här ovan handlar om. Men med en välskriven "nyhetstext" kanske något av dem skulle kunna ta fart, åtminstone på sociala medier?
Tidningen avslöjar tveksamma historier
Sedan 2014 kollar svenska tidningen Metro upp tveksamma nyhetsartiklar på Viralgranskaren på Facebook. Där avslöjas välspridda nätnyheter som rena påhitt.
Åsa Larsson är redaktör för Viralgranskaren.
– Dels såg vi en hel del märkliga historier spridas på nätet och dels var det supervalår i Sverige 2014. Vi trodde att vi skulle komma att se mycket politisk propaganda och försök till att luras i samband med det. Så blev det inte riktigt då, men senare under hösten 2015 började det spridas en del tveksamma påståenden i samband med flyktingkrisen. Den tendensen har fortsatt, säger hon.
Viralsajterna har kommit starkt
Vilka lurendrejerier funkar då bäst? Åsa Larsson har märkt en del tydliga tendenser.
– De inlägg som får stor spridning i sociala medier är satir, en del mer åt det roliga hållet och en del som helt enkelt bara försöker lägga sig så nära fördomar om vad motståndarsidan tycker som möjligt. Den typen av inlägg sprids med vindens hastighet, både av de som förstår att det är satir och av de som tror att meningsmotståndaren verkligen tycker så.
Hon nämner också ett annat fenomen, viralsajterna, som kommit starkt de senaste åren.
– De här sidorna sprider material som de stulit av andra sajter eller bara fabulerat ihop. De drivs av unga personer som försöker samla klick för att tjäna pengar och även om det ser ut som riktiga artiklar så rör det sig alltså inte om en redaktion. De agerar anonymt och sprider sina historier i Facebook-grupper som inte har uppenbar koppling till sajten.
En av de "nyheter" som Metro rapporterat om via Viralgranskaren samlade klick genom löften om att Sveriges statsminister, Stefan Löfven, skulle kickas ut från Facebook.
Med 50000 gillningar som motkrav lovade till synes Facebook-bossen Mark Zuckerberg att stänga ute ministern. Metro kollade upp det vilda påståendet, och det är ju inte någon högoddsare att tänka sig resultatet - det stämmer helt enkelt inte.
Tillskruvade sanningar bäst
Men – alla påhittade artiklar är inte så uppenbart felaktiga.
– En bra fejknyhet tar något som är sant och skruvar det lite till. Nu för tiden går fejknyheter väldigt bra om de handlar om saker som exempelvis flyktingar eller tiggare påstås ha gjort. En annan populär form är när lösryckta citat som antingen är tagna ur sin kontext eller är missvisande sätts till en bild av en känd person. I övrigt gäller samma principer för falska nyheter som för sanna, vi gillar att läsa om kända personer och våldsamma, spektakulära och oroande saker. Ju närmare i tid och rum desto bättre.
En del fejkade berättelser hänger såklart med längre än andra, mer lättalivade tilltag.
– En som varit med oss längst är påståenden om att det finns vithajar i svenska vatten, vilket det inte gör. Vi har pratat med hajexperter, utredare på Havs- och vattenmyndigheten och Havets hus i Lysekil – och känner oss lika fåniga varje gång, säger hon.
USA-valet inspirerar till ljug
Sajten Snopes.com har specialiserat sig på att kolla upp fakta i artiklar som verkar för otroliga för att vara sanna. Sidan, som började med ett intresse för urbana legender, tar sig i dag mest an texter som åtminstone till en början kan se ut som bekräftade nyheter.
Just nu fastnar förstås extra många fula presidentvalsfiskar i nätet. De mest hårresande "fakta" om vad Hillary Clinton och Donald Trump gjort och inte gjort slängs runt på nätet, som den här:
Hillary Clinton hade hemlig hjälp i örat
Vem som egentligen vann den första presidentvalsdebatten går väl att ha olika och högst personliga åsikter om. Men viskade någon hemliga tips i Hillary Clintons öra? Javisst, åtminstone om man får tro en del välspridda artiklar. På bilder tagna under debatten syns något som kunde tas för en kabel under hennes kläder, och vissa menar att sladdarna gick raka vägen upp till hennes öra, och att hon alltså tog emot tips på vad hon skulle säga. Som om det inte vore nog, så funderas det också kring ifall kabeln hörde till en hemlig maskin som skulle hjälpa Clinton att låta bli att hosta, och därigenom undvika ännu en diskussion om hennes hälsa.
Snopes ger två alternativa förklaringar; antingen var Clintons kläder lite skrynkliga, eller så hörde sladden till den bröstmikrofon som båda kandidaterna sågs bära under hela debatten.
Vad tror du?
Ännu fler bluffnyheter
Om du inte kan få nog av "nyheter" som helt enkelt är lite för vilda för att vara sanna - här kommer ett par till.
Tidningen The New Yorker sysslar med en del satir på hög nivå, men det är inte alltid som den skämtsamma tonen uppfattas som just skämt. När kolumnen The Borowitz Report nyligen avslöjade att Donald Trump hotat bojkotta nästa valdebatt om Hillary Clinton skulle vara med, ja då blev det en nyhet till och med i finska Kauppalehti. Affärsbladet lade senare till ett förtydligande om att det handlade om satir.
Den allt vildare cirkusen kring fejknyheter, som den om att du kan bli gravid av influensasprutor, fick till slut tidningen Washington Post att kasta in handduken för sin sida om påhittade artiklar.
På Svenska Yle finns mer att läsa om de mest kända sidorna i Finland som sprider påhittade och starkt vinklade nyhetstexter.
På finska Yles Kuningaskuluttuja kan du också läsa mer om fejknyheter.