Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Oasis avskyr Wonderwall

Från 2016
Oasis
Bildtext Oasis förstår inte hur Wonderwall kunde bli så framgångsrik.
Bild: EPA/Torben Christensen

Året var 1995 när Oasis släppte låten som radiokanalerna genom åren hållit på att ta livet av. Samtidigt har den blivit den perfekta låten att spela en mysig kväll vid lägerelden.

Wonderwall släpptes som den tredje singeln på Oasis andra studioalbum (What's the Story) Morning Glory? Låten är skriven av gitarristen och låtskrivaren Noel Gallagher och sjungs av brodern Liam Gallagher.

Bandets största inspirationskälla var The Beatles, som även hade stor inverkan på succélåten Wonderwall. Namnet kommer från George Harrisons första post-Beatles album Wonderwall Music.

När låten släpptes menade Noel att den handlade om hans dåvarande flickvän Meg Matthews. Men när paret gick skilda vägar 2002 tog Noel tillbaka påståendet. Han menade att den ursprungliga innebörden togs ifrån honom när media fick nys om det. Därefter påstod Noel att låten handlar om en påhittad vän som kommer och räddar dig från dig själv.

Det har gjorts många coverversioner på Wonderwall. Den kändaste versionen är gjord av Ryan Adams. Enligt Noel är Adams version till och med bättre än originalet.

Den perfekta allsången eller bara sönderspelad?

Wonderwall är en av de mest ikoniska låtar inom britpop-eran. Sedan den släpptes har den varit mycket framgångsrik, men under åren som gått har låten blivit århundradets kanske mest sönderspelade låt.

Låten har spelats så mycket att till och med Liam Gallagher säger sig förakta låten. Enligt MTV U.K. har Liam sagt "Jag kan fan inte tåla den där jävla låten. Varje gång jag måste sjunga håller jag på att kvävas. I Amerika frågar de Är du Mr. Wonderwall? Då vill jag slå någon i ansiktet".

Även Noel Gallagher dissar sin egen låt. För ett år sedan i en intervju med Cork’s RedFM sade han om Wonderwall: “Varför världen tog den låten till sitt hjärta är fan obegripligt för mig, den är inte ens nära att platsa på min topp 50-lista över låtar jag någonsin har skrivit.”

Oasis uppträder
Bildtext Bröderna Gallagher tål inte sin egen låt
Bild: EPA/Rolf Vennenbernd

Alla är dock inte av samma åsikt som artisterna själva. Samtidigt som folk är utleda på låten är den ändå något av en sällskapslåt. Gitarristen Richard Backman tror att många gitarrlärare lär ut Wonderwall för att alla känner igen den. Det är en bra låt att spela och sjunga en mysig kväll ute i skären på sommaren. Han menar ändå att den är rätt så trist som radiolåt för att den blivit så sönderspelad.

En person som vill vara anonym menar att det är en låt som många gitarrister drar igång med efter några öl, i en omgivning med allsångpublik. Personen jämför låten med Hotel California, Nothing Else Matters och Knocking on Heavens Door. Låtar som är ikoniska och välkända, men samtidigt föraktade.

Är du lika trött på Wonderwall som killarna i Oasis eller har du endast fina minnen av låten? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.