Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Johanna Dikert: Varje månad rinner det en halv deciliter blod ur min fitta*

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 13:36.
Johanna Dikert
Bildtext Den här veckan ägnar vi oss åt olika mensfrågor på X3M.
Bild: Yle/Malena Holmström

Varning. Den här texten innehåller inslag av kiss, bajs och mens. Fortsatt läsning sker på egen risk.

Det tog ett år innan jag berättade för mina föräldrar att jag hade fått mens. Under det här året snodde jag trosskydd av mamma och när jag var hemma hos kompisar passade jag på att snoka i badrummet och det hände att det slank ner en och annan binda i elvaåriga Johannas ryggsäck.

Mitt stulna förråd av mensskydd förvarade jag i klädskåpet och de använda bindorna samlade jag i påsar som jag höll på mitt rum och i smyg förde till soptunnan ute på gården. Till slut blev det för jobbigt att snatta, alternativt sätta alla veckopengar på bindor, så jag bestämde mig för att fejka min första mens. Så en mensig natt i april sov jag utan binda och på morgonen visade jag förvånat den blodiga sängen för mamma.

Till slut blev det för jobbigt att snatta, alternativt sätta alla veckopengar på bindor, så jag bestämde mig för att fejka min första mens.

Jag har en del pinsamma mensminnen. Det här är minnen jag inte pratar om. Underligt nog, för jag är annars inte den som snålar med pinsamma kroppsliga historier. Alltför många har fått höra om gången jag kissade på mig mitt på en gata i Las Palmas. Samtidigt som jag kissade måste jag gå väldigt fort för jag skämdes så mycket inför paret som gick bakom mig som snart skulle fatta att det blöta som sögs upp i deras espradrillos var mitt kiss.

Jag har inte heller hållit käft om gången jag nästan sket ner mig under en löprunda, men i sista sekunden hann hoppa in i ett skogsdike och det enda jag hittade att torka stjärten med var en gammal karljohansvamp. De här händelserna har jag frikostigt delat med mig av åt frivilliga och ofrivilliga lyssnare, men varför har jag då inte pratat om mina pinsamma menshistorer?

Jag brukar till exempel inte prata om gången när jag mensade ner lakanen hemma hos en pojkväns mamma. Nu pratar vi inte några småfläckar utan vi snackar rena rama mensbatiken. Jag kände en sån fruktansvärd skam när jag insåg vad som hade hänt. Jag skämdes ögonen ur mig inför min pojkvän, men tanken på att hans mamma skulle få veta vilken blodig smutsgris jag var kändes ännu värre. Jag insisterade på att vi skulle smuggla med oss lakanen in till stan så att hon inte skulle få veta.

Eller gången jag nästan fick lunginflammation på grund av mens. Jag var på bio med ett kompisgäng. Mitt under filmen inser jag att nu rinner mensfanskapet ut i trosan på mig. Jag sitter och försöker desperat knipa ihop mina vaginala muskler så att blodet inte ska komma åt att rinna ut. När vi går ur salen knyter jag min tröja kring midjan för att dölja blodfläcken på mina jeans. Resten av kvällen hänger jag på stan i bara t-skjorta, mitt i oktober, och blir fruktansvärt förkyld som följd.

Jag har en mensblodsröd dröm. En önskan om att alltid kunna säga att jag har mensvärk när jag har det istället för att prata om “ont i magen”.

På sista tiden har det snackats en del mens i offentligheten, nu senast genom idrottsstjärnorna Fu Yuanhui (OS-simmare) och fotbollsspelaren Lotta Schelin som båda lyft frågan om menstabut inom idrotten. I Sverige har menssnacket varit på tapeten en tid och nu börjar diskussionen också synas i Finland.

Under den här veckan kommer vi på X3M prata mens varje dag. För det finns hur mycket som helst att prata om. Vi vill också höra era mensberättelser. Vad har ni för tankar, känslor och åsikter om det här livsviktiga ämnet som berör oss alla men som vi länge varit alltför tysta om? Vi hoppas att ni vill delta i vår mensvecka.

Jag har en mensblodsröd dröm. En önskan om att alltid kunna säga att jag har mensvärk när jag har det istället för att prata om “ont i magen”. En önskan om att min läkare ska ha kunskap om endometrios, PMS, myom, vestibult, så att jag får rätt vård med hälsoproblem som har att göra med min kvinnokropp.

Mensveckan: Min första mens - Spela upp på Arenan

Jag drömmer om menskoppar i matbutiken och gratis tamponger på allmänna toaletter. Jag drömmer om att det ska finnas en gymnasiekurs som bara handlar om mens som är obligatorisk för alla. Jag drömmer om att jag ska kunna berätta mina menshistorier lika befriat som jag snackar om gången när jag kissade på mig. Varje månad rinner det en halv deciliter mensblod ur min fitta. Det är ingen dröm utan verkligheten för mig och halva jordens befolkning. Nu lyfter vi pussykatten på bordet och snackar mens som aldrig förr.

*Ja, jag väljer att använda ordet fitta om kvinnans könsorgan. Vi måste kunna prata om saker med deras riktiga namn, jag tycker att fitta är ett bra ord. Snippa är ett bra ord att använda när vi pratar om kropp med barn. Vagina och vulva är för mig medicinska termer och musen är en liten intelligensbefriad gnagare som piper och fastnar i fällor och som inte har något med min kropp att göra.

#X3MENS

Diskussion om artikeln