Fiskvägar i Billnäs och Åminnefors får bidrag av staten
Det utbröt jubelrop och glada miner när jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) hade pratat färdigt om fiskvägar i Billnäs bruk. Staten bidrar med 800 000 euro och det är den summan som gör att fiskvägarna kan byggas i Billnäs och Åminnefors.
Hyvä me! utbrast Jaana Pönni, verksamhetsledare vid Västra Nylands miljö och vatten efter att Kimmo Tiilikainen (C) berättat att staten understöder projektet med 800 000 euro.
Raseborgs gatuchef Piia Nordström var en annan som sken som en sol. Hon är också ordförande i styrgruppen som ansvarar för planeringen och förverkligandet av fiskvägarna. Projektet kallas Laxfiskarna till Karisån.
- Det här är jätteroligt och avgörande för projektet. Nu kan vi börja förverkliga det och vi är verkligen tacksamma och glada i dag.
Piia Nordström berättade att hon fick tips i förra veckan om att staten verkar vara med på noterna.
- Allt var sedan klart då jag fick pressmeddelandet från jord- och skogsbruksministeriet sent på söndag kväll.
Ministeriet lade märke till Svartån
Minister Kimmo Tiilikainen ansåg att det här projektet är ett bra och konkret projekt med aktörer på olika nivåer som samarbetar för att fiskvägarna ska byggas.
- Och det har vi lagt märke till på jord- och skogsbruksministeriet. Projektet visar att man kan komma i gång så att man bygger i bästa fall redan 2017 och 2018, och det stöder staten gärna.
Svartån tillhör regeringens spetsprojekt för nationell fiskvägsstrategi och byggandet av fiskvägar i anslutning till kraftverksdammar. Tiilikainen sade att projektet Laxfiskarna till Karisån passar bra i spetsprojektet.
- Svartån var inte med på listan från början, men de olika aktörerna har arbetat snabbt och får i gång projektet, så vi ville ha Svartån med på listan.
Fiskvägar lockar turister
Det är snabbheten och att olika aktörer kan samarbeta tillsammans som gör att Tiilikainen tror på projektet. Han tror också att fiskvägarna i Billnäs och Åminnefors kommer att locka turister.
- Det är inte enbart möjligheten att fiska som kommer att locka folk, utan redan i byggskedet har det visat sig att folk vill komma och se vad som händer och hur fiskvägar ser ut.
Kimmo Tiilikainen sade att han tidigare lagt märke till att folk är intresserade av hur fiskvägar byggs, och han tror inte att det blir annorlunda i Västnyland.
De två första vägarna byggs snart
Pia Nordström berättar att följande steg är att arbetet med fiskvägarna blir ett byggnadsprojekt i stället för ett planeringsprojekt.
Raseborgs stad lämnar in byggnadstillståndsansökan då regionförvaltningsverket har godkänt vattentillståndet för de lägre fiskvägarna som alltså finns i Åminnefors och Billnäs.
Arbetena i Billnäs och Åminnefors inleds 2017 - 2018. Planeringen av de övre fiskvägarna, Åkerfors och Svartåfors, blir klar i år. Därefter startar tillståndsprocessen för de vägarna.
Laxfiskarna till Svartån
De fyra fiskvägarna i Svartån beräknas kosta fyra miljoner euro. Staten bidrar med 800 000 euro för fiskvägarna i Billnäs och Åminnefors.
Först byggs fiskvägarna i Billnäs och Åminnefors. Planeringen av fiskvägarna i Åkerfors och Svartåfors är på gång.
I Svartåprojektet deltar Raseborgs stad, Västra Nylands vatten och miljö, Lojo stad, Koskienergia Oy, Jyväskylä universitet, Vichtis, Högfors och Loppis.
Pappersfabriken Sappi i Lojo har donerat 10 000 euro för att laxfiskarna ska återvända till Svartån. EU bidrar med 1,3 miljoner euro för restaureringen av Svartån.
Svartån tillhör spetsprojekten för nationell fiskvägsstrategi och byggandet av fiskvägar i anslutning till kraftverksdammar.
Fiskvägarna ska förbättra vandringsfiskarnas vandring till Svartån och tillbaka till Östersjön. Det är frågan om lax, öring, vimba, ål och nejonöga.
Fiskvägarna är viktiga också för flodpärlmusslan.
Flodpärlmusslan i Svartån har inte kunnat föröka sig sedan kraftverken byggdes på 1950-talet. Sedan dess har laxfiskarna inte lyckats ta sig upp i ån, musslorna är beroende av laxfiskarna för att kunna föröka sig.