Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Analsex - måste jag ställa upp?

Från 2016
Två rumpor i närbild
Bildtext Både män och kvinnor kan njuta av att stimulera analen
Bild: Image Source/All Over Press

Hej! Alla pojkar som jag har varit med vill ha analsex. De säger att många flickor går med på det. Är det faktiskt så vanligt? Hur ska jag kunna njuta av sexet när jag känner mig oduglig då jag inte ställer upp på allt de vill? Jag har också hört en massa myter om vad som kan hända om man har analsex, men hur är det egentligen? Jag är femton år.

När det gäller sex kan man inte säga att flickor och pojkar skulle tycka om vissa saker, utan det är mycket individuellt. Det finns flickor som tycker om analsex och flickor som inte gör det, precis som det finns pojkar som gillar att vara mottagare i analsex och pojkar som inte gör det. Det finns ingen anledning att känna sig oduglig eller dålig för att man inte ställer upp på något som andra vill göra! Sex handlar om att båda två ska njuta och då gör man bara sådant som man vill. Man ska inte ställa upp på något som någon annan försöker pressa en till, det kommer inget gott av det. Jag tror att många killar idag har en bild av att alla andra har analsex, men de facto är det ganska ovanligt.

Den främsta risken med analsex är att det kan göra ont och då får man en negativ sexupplevelse, vilket jag inte tror att någon mår bra av. Om vi talar om det fysiska finns en risk att slutmuskeln, alltså ringmuskeln som håller ihop analöppningen så att det inte är ett öppet hål, kan skadas. Då klarar den inte längre av att dra ihop sig ordentligt och man kan börja läcka bajs. Det här är ett problem som är svårt att åtgärda. Man kan också få bristningar som blöder lite och gör ont. Om man använder mycket glidmedel, är försiktig och genast slutar om det gör ont så kan man undvika sådana skador. Könssjukdomar kan också smitta via analsex, faktiskt ännu lättare än vid andra former av sex, så det är viktigt att använda kondom.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet