Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegång om mordet på Nemtsov inledd

Från 2016
Fyra män som står åtalade för mordet på Nemtsov. Den huvudåtalade Zaur Dadajev längst till höger. 3.10.2016
Bildtext Fyra män som står åtalade för mordet på Nemtsov. Den huvudåtalade Zaur Dadajev längst till höger.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rättegången mot fem tjetjener som står åtalade för mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov har inletts i en millitärdomstol i Moskva. Alla fem förnekar inblandning i mordet.

Nemtsov var en av Rysslands främsta oppositionsledare och kritiserade öppet president Vladimir Putins politik. Han sköts till döds på en bro i närheten av Kreml i februari 2015.

Då Nemtsov mördades arbetade han med en rapport om hur mycket annekteringen av Krim och kriget i Ukraina hade kommit att kosta Ryssland.

Ett porträtt av Boris Nemtsov på mordplatsen på årsdagen av hans mord 27.2.2015
Bildtext Ett porträtt av Boris Nemtsov på mordplatsen på årsdagen av hans mord 27.2.2015
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

Tidigt greps fem tjetjener som misstänkta för olika grader av inblandning i mordet. Tjetjenen Ruslan Mukhudinov som misstänks för att ha organiserat mordet är fortfarande på fri fot och internationellt efterlyst.

Zaur Dadajev som ska ha avlossat de dödande skotten mot Nemtsov har erkänt mordet, men kan ha erkänt det under tortyr. Dadajev är tidigare vicekommendör för ett specialförband inom den tjetjenska polisen.

Förbandet leds av män som står nära Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Nemtsovs partikolleger anser att det var Kadyrov som beställde mordet.

"Var är organisatörerna och betalarna av mordet på Boris Nemtsov" står det på den här kvinnans plakat. Hon demonstrerade utanför rättegångssalen i Moskva 3.10.2016.
Bildtext "Var är organisatörerna och betalarna av mordet på Boris Nemtsov" står det på den här kvinnans plakat. Hon demonstrerade utanför rättegångssalen i Moskva 3.10.2016.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ryssland har sett en lång rad mord på kända politiker och journalister där lejda mördare straffats, men där det inte avslöjats vem som beställt mordet.

Diskussion om artikeln