Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Språkbadsutbildningen får fortsätta i Vasa

Från 2016
Brändö i Vasa
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Allt tyder på att utbildningen av språkbadslärare får fortsätta i Vasa. Det säger Matti Manninen, rektor på Jyväskylä universitet.

Språkutbildningarna flyttas från Vasa universitet till Jyväskylä universitet från och med hösten 2017. Utbildningen för språkbadslärare kommer dock att fortsätta i Vasa. Utbildningen är inriktad på svenskt språkbad i finska skolor.

Vasa universitet har i ett par års tid haft ett avtal med Åbo Akademi om utbildningen av språkbadslärare. Nu ska Jyväskylä universitet göra upp ett liknande avtal med Åbo Akademi.

Får sitta kvar i Vasa

Professor Siv Björklund leder utbildningsprogrammet på Vasa universitet och berättar att man vill sitta kvar rent fysiskt i Vasa även om Jyväskylä tar över utbildningen. Och så ser det ut att bli.

- Vi har tänkt fortsätta med den svenskpråkiga delen av utbildningen i Vasa. Vi har ju ingen svenskspråkig befolkning här i Jyväskylä, säger rektor Matti Manninen.

Dock har man planer på att i något skede utvidga språkbadsundervisningen i Jyväskylä till att gälla också andra språk, framför allt engelska.

Mer klarhet under höstens gång

Det hela ska klarna under hösten. Avtalet mellan Vasa universitet och Jyväskylä universitet vad gäller överförandet av hela språkutbildningen ska undertecknas i dagarna.

Efter det kan man mer specifikt ta tag i språkbadet.

Vasa universitet och Åbo Akademi började utbilda språkbadslärare i Vasa år 2014. 60 studerande har tagits in och de första har också utexaminerats.

Diskussion om artikeln