Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hetemaj övervägde sluta med landslagsfotbollen: ”Hade varit lättare”

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 13:06.
Perparim Hetemaj, Finlands landslag, 2014.
Bildtext Perparim Hetemajs beslut var väldigt svårt.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Perparim Hetemaj funderade i flera månader om han skulle välja landslagsfotboll för Finlands eller Kosovos färger. När alternativet ”båda” inte fanns, kunde lösningen ha blivit ”ingendera”.

Länge och väl var det oklart ifall Perparim Hetemaj skulle lämna Finlands landslag och istället välja spel med den färska fotbollsnationen och mittfältskrigarens andra hemland Kosovo.

Hetemaj saknades ur uppställningen i VM-kvalpremiären lagen emellan, vilket Finlands chefstränare Hasse Backe hade full förståelse för.

För en dryg vecka sedan kom beskedet: Hetemaj fortsätter i den blåvita dressen. Backe var ”otroligt glad” – och nu har också Hetemaj själv för första gången uttalat sig om beslutet.

– Det var ingen simpel grej. Det är två länder jag älskar och jag skulle vilja representera båda, men det är inte möjligt, sade Hetemaj på landslagets presskonferens på måndagseftermiddagen.

”Varit lättare att slippa välja”

Hetemaj diskuterade saken länge med sin familj och tackade till slut nej till Kosovo. Framför allt lillebror Mehmet Hetemaj var ett viktigt bollplank.

– ”Mehu” hade en stor roll och han sa att jag inte har ett felaktigt alternativ, båda besluten hade varit korrekta, säger Hetemaj. Släkten i Kosovo hade förstås hoppats att jag representerat Kosovo, det hade varit en hederssak för dem, men varken de eller familjen här pressade mig.

– Vi pratade om att jag har representerat Finland till en viss punkt och att det skulle vara trevligt att också representera Kosovo efter allt de gått igenom, men det kändes ändå rätt att fortsätta med Finland.

Perparim Hetemaj, presskonferens, hösten 2016.
Bildtext Perparim Hetemaj talade för första gången offentligt om sitt beslut idag.
Bild: All Over Press

Chievomittfältaren Hetemaj hade också ett tredje alternativ förutom Finland och Kosovo: Ingendera.

– I nåt skede höll jag redan på att avsluta landslagskarriären helt och hållet. Det hade varit lättare för mig att slippa välja. Det här var det svåraste beslutet jag nånsin gjort inom fotbollen.

Kunde inte möta Kosovo

Perparim Hetemaj tackar alla supportrar som insett hur svårt beslutet varit. Det gäller även såväl Finlands som Kosovos landslag som låtit Hetemaj ta sin tid.

Att spela i kvalpremiären, som slutade 1-1 i Åbo, hade varit omöjligt.

– Bara de som kan ge hundra procent ska vara på plan, och det kunde jag inte ha gjort i den matchen, säger Hetemaj. Men jag har alltid gett allt för Finland och ska göra det också framöver.

Hetemaj finns med i truppen som möter Island och Kroatien senare i veckan.

Diskussion om artikeln