Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alf Rehn: Professorer ska delta i den offentliga debatten

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 06:52.
Alf Rehn
Bildtext Alf Rehn.
Bild: Yle/Parad Media

Åbo Akademis professor Alf Rehn kritiserade regeringen i hårda ordalag för nedskärningar i studiestödet. Ställningstagandet ledde till hetlevrad debatt på sociala medier.

Efter att ha kritiserats för sitt inlägg om studiestödet skrev Rehn ett svar på sin offentliga Facebook-sida.

"Joten jos ette pidä siitä mitä sanon, tai tavasta jolla sitä sanon, voin professorin arvoon nojaten todeta: Haistakaa paska, ja tietäkää sitä paskaa haistaessanne, että tämä on sitä että edustan professorin tittelin aidointa ja syvintä olemusta."*

I sitt svar konstaterar Rehn att han fortsättningsvis kommer att säga sin åsikt och att det också är professorers uppgift att delta i debatten. Rehn skriver att det är professorernas uppgift att vara besvärliga och inte bry sig om dem som vill begränsa deras sätt att vara och tala.

– Jag har alltid tyckt att en professor ska delta i den samhälleliga debatten. Även en professor får säga sin åsikt och till och med bli ilsken och svära, om hen känner för det.

Enligt Rehn, professor i företagets organisation och ledning, finns det en tanke om att professorer bara får uttrycka sig om den egna branschen.

– Det är synd, för universitetet är fulla av smarta människor som tänker mycket och läser i stor utsträckning om olika frågor. De skulle kunna berika den samhälleliga diskussionen.

Rehn uppmuntrar professorer och övrigt universitetsfolk att vara aktiva, speciellt på sociala medier.

– Visst är det synd om universitetsfolket inte använder den möjligheten.

alf rehn,
Bildtext Alf Rehn var en av talarna då Åbo universitets och Åbo Akademis studentkårer uttryckte sin besvikelse över regeringens nedskärningar inom utbildning och forskning på evenmanget kappvändardagen.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Bakgrund: Irritation över nedskärningar i studiestödet

Alf Rehn kritiserade i förra veckan regeringen i hårda ordalag. Inlägget på Facebook orsakade hetsig debatt. Rehn blev till och med mordhotad, men tar det hela med ro.

- Dessa brushuvud finns det alltid av då diskussionen blir hetsig. Jag tog det inte på allvar men nog säger det något om det nutida diskussionsklimatet, om man ser dem som är av annan åsikt som fiender. Jag vet att det finns forskare i Finland som på riktigt tvingas vara rädda, och det är synd och skam, säger Rehn.

Finskspråkig artikel av Vesa-matti Ruuska: Åbo Akademin Alf Rehn rohkaisee professoreita käymään yhteiskunnallista keskustelua

*På svenska ungefär: Så om ni inte gillar det jag säger, eller sättet jag säger det på, kan jag i egenskap av professor konstatera: Se er i r*ven, och medan ni gör det ska ni veta, att det här det att jag representerar professortitelns mest äkta och djupa skepnad.

Artikeln har uppdaterats: Bildtext korrigerad 4.10 kl 6.52.

Diskussion om artikeln