Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Monsterorkanen Matthew slog till mot Haiti

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 23:02.
De flesta sluminvånare kring huvudstaden Port-au-Prince vägrar att fly undan orkanen av rädsla för att deras egendom stjäls
Bildtext De flesta sluminvånare kring huvudstaden Port-au-Prince vägrar att fly undan orkanen av rädsla för att deras egendom stjäls
Bild: EPA/Bahare Khodabande

Orkanen Matthew drog under tisdagen över västra Haiti, en av de fattigaste länderna i världen.

Orkanen anlände något försvagad med en vindhastighet på 61 meter per sekund, vilket orsakade massiva översvämningar.

Folk tvingades söka sig till skyddsrum, särskilt i sydvästra Haiti som drabbades allra värst.

Orkanen rör sig nu mot Kuba och Florida.

- Vi ser en farlig orkan som nu är på väg mot östra Kuba. Folk som drabbas av översvämningar och jordskred borde flytta på sig, för det är så det har krävts dödsoffer i det förgångna, säger orkanexperten Richard Pasch.

Flera döda

Myndigheterna har bekräftat ett dödsfall, en fiskare vars båt slets sönder av orkanen. Orkanen har också krävt ett dödsoffer i Colombia och ett i Saint Vincent och Grenadinerna. Sammanlagt har sju människor fått sätta livet till.

Orkanen har raserat en bro längs vägen Route Nationale 2 som är den ända förbindelsen mellan östra Haiti och huvudstaden Port-au-Prince.

Satellitbilden av orkanen Matthew togs på måndagen innan den slog till mot Haiti. Matthew är den kraftigaste orkanen på sju år i Atlanten
Bildtext Satellitbilden av orkanen Matthew togs på måndagen innan den slog till mot Haiti. Matthew är den kraftigaste orkanen på sju år i Atlanten
Bild: EPA/NOAA / HANDOOUT

I huvudstaden Port-au-Prince uppmanades sluminvånare nära vattendrag att bege sig till skyddsrum, men många vägrade av rädsla för att deras egendom skulle stjälas.

- Om vi förlorar våra saker så får vi dem inte tillbaka, utbrast den arbetslöse Toussaint Lane då myndigheter försökte evakuera honom och hans familj från slumområdet Tabarre.

100 mm regn

Åtminstone 1 200 människor tvångsevakuerades i städerna Les Cayes och Jeremie, väster om Port-au-Prince. De flesta sluminvånare vägrar ändå att lämna sina små trähus.

- Jag vet att mitt hus lätt kunde blåsa bort. Det enda jag kan göra är att be och sedan be lite til, sade Ronlande Francois som bor i sitt lilla hus med sin arbetslösa man och tre barn.

Häftiga regn befaras utlösa omfattande jordskred i öriket där de flesta skogar har huggits ner.

Det amerikanska nationella centret för orkaner, National Hurrucane Center tror att Matthew kan förorsaka skador i Florida. Orkanen kan kännas av också i delstaterna Georgia, South Carolina och North Carolina men stormens öga väntas hålla sig till havs.

Matthew är den kraftigaste orkanen som har bildats i Atlanten på över sju år.

Diskussion om artikeln