Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skärpta asyllagar skapar papperslösa flyktingar

Från 2016
Dzwar Hagar Sahdoon är irakisk flykting i Jakobstad
Bildtext Dzwar Hagar Sahdoon är irakisk flykting i Jakobstad.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Skärpta asyllagar i kombination med försämrade rättigheter till bostad och månadsbidrag leder till svåra förhållanden för flyktingar som inte fått asyl. Flyktingar som inte kan skickas till sina hemländer eller vägrar åka tillbaka kan lämnas mer eller mindre på bar backe enligt de lagar som gäller.

I Jakobstad förs nu en diskussion om att grunda ett nätverk för att stöda papperslösa flyktingar. De första diskussionerna kommer att föras på Kulturkiosken i Jakobstad på tisdagskväll.

Nya lagar hotar både bostad och månadsbidrag

Irakiern Dzwar Hagar Sahdoon i Jakobstad fick besked i slutet av mars att hans asylansökan har avslagits. Han fick också besked om att han inte har rätt till månadsbidrag och bostad längre.

- Jag vill bara ha ett normalt liv, jag kan inte åka tillbaks till Irak, jag är rädd att jag kommer att dö, säger Dzwar Hagar Sahdoon.

Högsta förvaltningsdomstolen gav i slutet av september ett verkställighetsförbud för hans utvisning i väntan på det slutliga beskedet. Det betyder att Dzwar tillsvidare kan bo i sin bostad.

Nätverk planeras

Flyktingaktivist Astrid Nikula i Kulturkiosken
Bildtext Astrid Nikula.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Ett stödnätverk planeras i Jakobstad till förmån för flyktingar som är i samma situation som Dzwar Hagar Sahdoon.

Astrid Nikula vid Kulturkiosken i Jakobstad har kallat till ett möte där frågan kommer att diskuteras kl 17 på tisdagskväll.