Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredsbevarare dödades, åtta skadades i Mali

Från 2016
Mali är det farligaste landet för FN:s fredsbevarare. 32. FN-soldater har dödats sedan operationen MINUSMA inleddes år 2013, Bland andra Finland och Tyskland deltar i operationen
Bildtext Mali är det farligaste landet för FN:s fredsbevarare. 32. FN-soldater har dödats sedan operationen MINUSMA inleddes år 2013, Även Finland och Tyskland deltar i operationen
Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL

En fredsbevarare har dödats och minst åtta har skadats i koordinerade attacker i norra Mali, nära den algeriska gränsen.

En fredsbevarare från Chad dödades i fyra koordinerade attacker mot FN-soldaternas tältläger i regionen Kidal.

Den dödade fredsbevararen befann sig i en bil som körde på en mina, då FN-soldater var på väg att undsätta lägret som utsattes för granatattacker.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fördömt attacken. Han uttryckte också sin oro för mer våld eftersom parterna som undertecknade ett fredsavtal ifjol bryter mot avtalet allt oftare.

Det är oklart vilken grupp som utförde attackerna och vad motivet kan ha varit.

Mali allra farligast

Mali är numera det farligaste landet för FN:s fredsbevarare.

32 FN-soldater har dödats i FN-operationen MINUSMA som inleddes år 2013, efter att radikala islamister och separatister hade tagit över hela norra Mali.

I augusti dödades en FN-soldat från Chad, medan fyra skadades då de körde på en mina i nordvästra Mali.

Islamisterna drevs ut av Frankrike och FN, men våldsamheterna i området har trappats upp igen på sistone, bland annat på grund av konflikter mellan olika stammar.

Även finländska soldater deltar i FN-operationen i Mali, men ingen har skadats tillsvidare.

Diskussion om artikeln