Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanada tänker sätta ett pris på koldioxidutsläpp

Från 2016
Cisterner tillhörande energibolaget Suncor som har huvudkontor i provinsen Alberta i Kanada.
Bildtext Cisterner tillhörande energibolaget Suncor som har huvudkontor i provinsen Alberta.
Bild: EPA/SUNCOR ENERGY, INC.

Kanadas regering lovar att införa ett minimipris för utsläpp av koldioxid. Den liberala premiärministern Justin Trudeau säger att koldioxidutsläppen ska kosta 10 kanadensiska dollar per ton år 2018, för att stegvis stiga till 50 dollar per ton år 2022.

Trudeau vann parlamentsvalet i fjol med ett löfte om att göra mera för att skydda miljön.

Kanadas tio provinser får själva välja om de inför en koldioxidskatt eller tar i bruk ett system med utsläppshandel. Provinserna får behålla intäkterna från systemet.

Enligt Trudeau kommer åtgärderna att bidra till att Kanada uppnår de utsläppsmål som slås fast i Parisavtalet om klimatet. Samtidigt framgår det av officiell statistik att Kanada knappast kommer att nå klimatmålen, delvis på grund av ökade utsläpp från energisektorn i landet.

Motstånd i provinserna

Kanadensiska provinser med en stark energisektor ställer sig negativa till den federala regeringens planer.

Premiärministern i Saskatchewan, Brad Wall, har hotat med rättsliga åtgärder. Han säger i ett uttalande att den nya skatten kommer att skada provinsens ekonomi som redan tidigare drabbats av att priset på råvaror har sjunkit.

Albertas premiärminister Rachet Notley sade för sin del att den oljerika provinsen inte kommer att godkänna regeringens planer om planerna på att bygga nya oljeledningar inte avancerar.

Det kanadensiska parlamentets underhus väntas godkänna Parisavtalet på onsdag.