Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avgörande stunder för FC United - Ettan hägrar

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 12:01.
Keijo Paananen leder träningarna för FC United.
Bildtext FC United laddar för en återkomst till division ett.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Efter 0-0 i den första kvalmatchen står FC United en seger från en comeback till fotbollens division ett. Avancemanget skulle vara mer än välkommet för Hanna Emet, vicekapten för de forna finska mästarna.

FC United från Jakobstad grundades år 1993 och skördade stora framgångar i början av 2000-talet. Det lila laget vann FM-guld åren 2002 och 2004 och firade seger i finska cupen åren 2001, 2004 och 2005.

Basfakta FC United 1993-2016

Laget gjorde också två försök att kvala in i Champions League för damer, men kom aldrig förbi kvalturneringsfasen.

Nu är laget igen indraget i ett kval, och får man inom laget som man vill spelas det division ett-fotboll i Jakobstad nästa säsong.

Hanna Emet spelar i FC United.
Bildtext Vicekapten Hanna Emet är redo att ta steget upp till division ett.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

– Vi har ett bra go i föreningen och en ny kull av juniorer ur de egna leden på kommande fram. Vår tillvaro skall nog fortsättningsvis bygga på spelare ur de egna leden. Från nejden och ur den egna föreningens led, belyser Hanna Emet som är vicekapten i laget och även spelarnas representant i föreningens styrelse.

Efter att United vunnit sin zon i tvåan ställde lotten laget mot TPV från Tammerfors. TPV vann sin zon i division två med fem poängs marginal till Turun Pyrkivä. Tammerforsdamerna lyckades vinna 15 av sina 18 matcher och släppte bara in 17 mål under seriens gång.

Emet fanns på plan i den första kvalmatchen i Tammerfors. Mötet vid Pynike slutade oavgjort 0-0.

– Den första kvalmatchen var nog en yr tillställning, för bägge lagen. Vi fick inte igång vårt eget spel och kunde inte rulla boll på normalt sätt. Vi blev passiva och försökte oss på allt för svåra lösningar. Läser man deras matchreferat på klubbens webbsida verkade TPV ändå mer nöjda än vad vi var, förklarar Emet för Yle Sporten.

Bollen på marken, bättre service åt målsprutan

Returen står på programmet på lördagen i Jakobstad. Emet betonar att laget måste våga spela det egna spelet på konstgräset i Jakobstad.

– Vi skall hitta tillbaka till det egna spelet och hålla bollen på marken. Samtidigt måste vi vinna bollen tillbaka tidigare uppe i planen och vara ännu hårdare i närkamperna.

TPV hade uppenbarligen läst på inför det första mötet i avancemangskvalet. FC Uniteds bästa målskytt i grundserien, Wilma Sjöholm (31 mål), hade fått omfattande specialbevakning.

Bollen har alltid funnits med i bilden för Wilma Sjöholm.
Bildtext 31 mål i grundserien av Wilma Sjöholm.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– De hade definitiv gjort sin hemläxa, när hon fick bollen var automastiskt tre spelare och uppvaktade henne. Vi måste försöka spela bollen mera längs marken och via mitten och bjuda på lite bättre service i returen.

Keijo Paananen: Jag vill avsluta med att ge glädje till klubben

Oberoende ur det går i lördagens match tar säsongen slut för FC United på lördag. För tränaren Keijo Paananen tar också hans tid vid rodret slut.

– Det tar slut för min del på lördag, det principbeslutet fattade jag redan inför säsongen. Det har varit ett bra år och en bra utmaning, jag har fått jobba med motiverade spelare hela säsongen. Det finns ändå annat i livet än fotbollen. Nu hoppas jag att jag själv också är på hugget på lördagen taktiskt och kan ge föreningen det glädjeämne de förtjänar, säger Paananen till Yle Sporten.

Keijo Paananen tränar igen FC United.
Bildtext Keijo Paananen slutar i och med lördagens kval.
Bild: YLE / Antti Koivukangas

Vad tyckte du om den första kvalmatchen?

– Det var en ganska typisk kvalmatch, båda lagen aktade sig för att göra misstag. Vårt mål var att komma in i kvalet ordentligt och undvika baklängesmål och samtidigt få med oss ett bortamål. Vi lyckades få en boll i mål, men det blev en dubbel domarmiss då målet dömdes bort och Andrea Ström fick en varning. Nu är uppgiften ändå lättare inför returen då vi vet vad TPV går för.

Blir det taktiska förändringar?

– Det blir det. Vi har analyserat matchen noga och gått igenom den med laget. Vi gör små förändringar som dels skall stärka oss i vårt spel, men också göra livet surt för motståndarna. Det fanns saker jag inte visste innan, som jag vet nu när vi mött laget en gång, erkänner Paananen.

Hur tycker du spelarna tacklade kvalet?

– Stämningen i truppen var lättad. Det har en stark tro på det egna kunnandet nu när de mött TPV en gång.

Hur viktigt är det för FC United på sikt att få spela i Ettan?

– Tvåan är en bra serie att utveckla spelare i, men nu har våra spelare nått en nivå där de behöver en ny utmaning. Om vi hade stigit 2014 eller 2015 hade den utmaningen kanske kommit lite för tidigt.

I det andra kvalmatchparet möts HPS från Helsingfors och Turun Pyrkivä från Åbo. Där tog HPS ett stort kliv mot division ett-spel säsongen 2017 i veckoslutet. Laget vann den första kvalmatchen i Åbo med 4-2 och har kraftig fördel inför returen på Svedängen i Helsingfors på söndag.

Diskussion om artikeln