Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur blir man kvitt en låt som sätter sig på hjärnan?

Från 2016
Uppdaterad 28.12.2016 09:35.
ett silverfärgat äpple invaderas av en robotlik mask
Bildtext Kring 98 procent av människorna drabbas av så kallad öronmask.
Bild: Pixabay

Nästan alla har varit med om det. För några inträffar det då och då, för andra flera gånger i veckan; det att en låt eller en melodislinga snurrar i huvudet och är omöjlig att få bort. Fenomenet kallas öronmask och kan vara nog så irriterande. Hur blir man kvitt en öronmask och vad vet vi egentligen om fenomenet?

“We all live in a yellow submarine” … “Because I´m happy” … eller vad sägs om öronmasken Pen Pineapple Apple Pen som nyligen blivit en viral hit? Vi hör låten på radio, i en affär, en kollega kanske gnolar på låten i fråga - och före vi vet ordet av, mal den i vårt eget huvud och kan vara nästintill omöjlig att bli av med.

Kring 98 procent av människorna drabbas av så kallad öronmask. Drygt hälften lyckas skaka av sig den malanande låten som intagit hjärnan efter några timmar, medan andra kan ha en och samma trudelutt i huvudet under en hel vecka tid.

Trots att fenomenet öronmask drabbar i storts sett oss alla, har det forskats väldigt lite kring fenomenet. Vad som blir en öronmask hos just dig eller mig - är väldigt individuellt. Men vissa gemensamma nämnare finns.

Musiker har i regel mera triggers i deras omgivning som kan sätta igång en öronmask.

Hjärnforskaren Annika Hultén

En enkel, trallvänlig melodi, i relativt högt tempo med en återkommande textrad som kan vara snudd på irriterande. Här har vi ingredienserna till en potentiell öronmask. Men det här är inte hela sanningen berättar hjärnforskaren Annika Hultén, som är Finlands Akademis Forskardoktor vid Aalto Universitetet. Också minnen och associationer spelar starkt in.

- Om du till exempel joggar och lyssnar på en låt samtidigt, kommer låten lätt tillbaka nästa gång du joggar. För att du ska kunna återkalla samma melodi senare, måste den upprätthållas i långtidsminnet även när du inte tänker på låten i fråga. Sedan ska det vara något som triggar minnet, i det här fallet joggandet, för att melodislingan ska börjar snurra i huvudet igen.

Hjärnforskaren Annika Hultén på sitt kontor
Bildtext Det är svårt att bedriva hjärnforskning kring fenomenet öronmask eftersom hjärnans potentiella öronmaskar inte kan triggas på beställning. Annika Hultén vid en hjärnskanner.
Bild: yle/Nina Sederlöf

Musiker drabbas oftare

Själva ordet öronmask kommer ursprungligen från tyskans ohrwurm. I engelskan talar man om earworms och på finska kallas fenomenet korvamato. En vetenskaplig term för fenomenet är INMI (Involuntary musical imagery).

Man vet vad som kännetecknar en öronmask och att musik med lyrik lättare fastnar i huvudet jämfört med klassisk musik som oftare saknar sång. Man vet också att fenomenet är ofarligt och fullständigt normalt och att öronmask oftare drabbar musiker och människor som är i riklig kontakt med musik.

- Musiker har i regel mera triggers i deras omgivning som kan sätta igång en öronmask. Deras nätverk i hjärnan som bearbetar musik är oftare använda och därav också lättare att trigga, i jämförelse med de som inte har så mycket musik i sin vardag, säger Hultén.

Annika Hultén, som till vardags forskar i språk och språkinlärning, säger att musik och indirekt också fenomenet öronmask förbättrar språkinlärning.

- Musik har en viktig roll inte bara i att framkalla välbehag och liknande. Musiken hjälper oss också att bearbeta språk. Öronmasken och det repetitiva beteendet fenomenet medför kan gott ha ett samband. Tänk dig det lilla barnet som gillar att upprepa och repetera. Ju mer man upprepar desto bättre blir uttalet, talproduktionen och förståelsen, säger Hultén.

Musikindustrin trånar efter öronmaskar

Trots att man ofta pratar om öronmaskar som ett irriterande fenomen, finns det de som älskar allt vad öronmask heter; nämligen musikindustrin och hitmakarna.

leende man kring trettio, tittar in kameran
Bildtext Tommi Tuomainen är musikförläggare och gillar öronmaskar.
Bild: Yle/Nina Sederlöf

Musikförläggaren Tommi Tuomainen som jobbar med låtskrivare och deras alster, har ett varmt förhållande till fenomenet. Öronmaskar är någotning han rent utav strävar efter att vaska fram.

- Det är kroken i en låt som blir den starkaste öronmasken. En bra kombinationen mellan musik, text och rytm som är lätt att komma ihåg och väcker känslor. Jag brukar säga att låten ska röra på benen, rumpan eller hjärtat. Är det något som rör sig när man hör låten i fråga har den antagligen en bättre möjlighet att stanna i minnet. Vi vill ju att våra låtar ska leva med människorna hela deras liv, säger Tuomainen.

Forskning visar att även det sociala trycket från omgivningen har betydelse i hur hög grad man tar till sig ett musikstycke, berättar hjärnforskaren Annika Hultén.

- Om du får höra att dina kompisar gillar en viss låt, börjar också du lättare tycka om sången. Andras åsikter inverkar på hur mycket välbehag en given låt får oss att känna.

Hur blir man då av med den ofrivilliga öronmasken?

Tillförlitliga forskningsresultat saknas än så länge, men tumregeln är att man ska koncentrera sig på någonting annat. Genom att aktivera arbetsminnet med lite mer krävande aktiviteter som att lösa sudoku eller läsa en roman, torde man bli kvitt den oönskade öronmasken … ända tills andra minnen och associationer utlöser en ny.

Hjärnforskaren Annika Hultén uppmanar alla som lätt blir irriterade över oönskade öronmaskar som invaderar hjärnan, att i stället se det positiva med fenomenet.

- Det är ett normalt fenomen och man man behöver inte vara orolig. Se det i stället som livets små överraskningar åt oss människor.

Vilken låt har du senast ofrivilligt haft på hjärnan? Vilken låt kan tänkas vara alla tiders öronmask? Kommentera gärna nedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln