Mervento ansöker om konkurs
Vindkraftsbolaget Mervento lämnar in konkursansökan. Enligt vd Jarmo Saaranen beror det på att man inte lyckats få inhemska kunder, därför har det också varit svårt att sälja utomlands.
Enligt Saaranen har Mervento skulder på tiotals miljoner euro.
- Alla investerare har vetat att investeringar i början av ett projekt är investeringar med hög risk. Konkursen innebär en märkbar förlust för flera investerare, säger Saaranen.
Testmöllan snurrar tills vidare
Mervento har en testvindmölla som står i Sundom, Vasa. Den vindmöllan kommer att snurra tills vidare. Möllan ägs av Merventos dotterbolag Wasa Wind.
- Vi kommer att diskutera med konkursförvaltaren hur vindmöllan fortsätter, säger Saaraanen.
Vindmöllan var ur bruk i slutet av sommaren på grund av ett svårlokaliserat problem. Saaranen säger att man kommer att reparera möllan trots konkursen.
- Om inga större haverier inträffar klarar vi oss, säger Saaranen.
Elpriset är för tillfället lågt och också Wasa Wind kämpar med ekonomin.
- Wasa Wind har näsan vid vattenytan och långivarnas uppfattning om läget påverkar oss. Vi ska se hur vi ordnar återbetalningen av lånen, säger Saaranen.
Från startup till konkurs
Mervento är ett av de största startup-företagen i Finlands histoira. Bolaget startades med 40 miljoner euro i ryggen, 30 miljoner kom från bolagets ägare, två i banklån och åtta i krediter från statliga instanser som Tekes och Finnvera.
Mervento startades för åtta år sedan. Testmöllan i Sundom stod klar för 4,5 år sedan och det är den enda möllan som Mervento byggt. Bolaget skulle utveckla vindkraftsturbiner men hade svårt att hitta kunder.
Till en början hade bolaget ett 40-tal anställda, målet var att få 8 000 anställda. Mervento reserverade en tomt för en fabrik på Vasklot i Vasa men någon sådan blev det aldrig.
Vasa väntade på affärer
I Vasa säger stadsdirektör Tomas Häyry att Merventos konkurs i det här skedet inte har någon ekonomisk betydelse för staden.
- Det är förstås en tråkig nyhet. Men det är som med all annan teknisk innovation, vi vet att vissa saker bär och andra inte. Det behövs många misslyckanden för att få ett lyckande, säger Häyry.
Enligt Häyry har Vasa stad aktivt varit med och försökt underlätta för Merventos chanser att få tillväxtfinansiering. Staden har också förberett sig och väntat på att affärerna ska ta fart för Mervento.
- Jag tror inte att konkursen beror på att Mervento inte fått stöd utan det är marknadsläget och svårigheterna kring vindkraftsbranschen.
I och med att det är Wasa Wind som äger och driver vindkraftverket i Sundom har inte staden några planer på vad som ska hända med marken där möllan står.
- Där finns ett fungerande bolag som driver möllan och de har ett hyresavtal, säger Häyry.
Hur långt är hyresavtalet?
- Det kommer jag inte ihåg just nu.
Vasabladet var först med nyheten.
Artikeln uppdaterad 4.10 kl 14.25 med kommentarer av Vasas stadsdirektor Tomas Häyry.