Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bröderna Friman, skyttets framtidshopp

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 13:54.
gevärsskytten Cristian Friman siktar mot OS
Bildtext Cristian Friman satsar på OS
Bild: Yle/Magnus Eklöv

De finländska OS-framgångarna i skytte har varit blygsamma i de två senaste olympiska spelen. Men framtiden ser ljus ut, med flera lovande juniorer på kommande. Till dem hör bröderna Björn och Cristian Friman.

Framgångsrika bröder

Björn och Cristian hör båda till de allra bästa gevärs- och pistolskyttarna i Finland. Cristian har vunnit så gott som allting i juniorklasserna. Det bevisas av över 50 FM-medaljer. De senaste åren har han också skjutit i herrklassen och även där klarat sig bra och är rankad bland de tre främsta bland herrarna. På juniornivå hör Cristian även till de bästa i Europa. Det här trots att han bara är 16 år.

Hans storebror Björn har också ett flertal FM-medaljer i bagaget. I den senaste Europarankingen bland herrar finns han på en 94:e plats i OS-grenen frigevär liggande. Den internationella juniortoppen i grenen ligger helt inom räckhåll för Björn.

Kombinerar pistol och gevärsskytte

Både Björn och Cristian skjuter såväl med pistol och gevär. En kombination som inte är så vanlig. Att de dessutom är bra på bådadera är ännu ovanligare. Själva skyttet är helt olika med de olika skjutvapnen. Där som gevärsskytte mycket handlar om balans och skytteposition så är pistolskyttet lite enklare.

– Pistolskyttet är ett komplement i träningen. Framförallt det stående skyttet med gevär, såväl luft- som miniatyrgevär, är väldigt påfrestande för ryggen. Pistolskytte är betydligt skonsammare, säger Cristian.

– Vi tränar inte så aktivt med pistol, men det har gått bra i tävlingar ändå, säger Björn.

Björn Friman gevärsskytt
Bild: Yle

Studier och skytte

– Skytteträningen är väldigt tidskrävande, säger pappa Mikael Friman, som är tränare för både Björn och Cristian. Han räknar att det blir drygt 30 000 skott per år, vilket betyder cirka 1000 träningstimmar i året.

– Till största delen sker träningen på skjutbanan, men en del teknik-, styrke- och mentalträning sköts ytterom skjutbanan, fortsätter Mikael.

Cristian som studerar första året i Gymnasiet Lärkan, tar studenten på fyra år för att kunna träna skytte. Nästan alla kvällar blir det träning på Esbo skytteförenings skjutbana i Hagalund.

Björn studerar första året till diplomingenjör i Köpenhamn. Krävande studier tillsammans med tidskrävande skytteträning är en tung kombination. Men träningsfaciliteterna i Köpenhamn är av toppklass och ligger bara ett stenkast från universitetet. Nu i höst kommer Björn även att kunna träna med de bästa danska juniorskyttarna. Den här säsongen är målet att kliva upp på internationell nivå i liggande skytte.

Ingen inbördes kamp

Trots att både Björn och Cristian båda hör till de bästa i Finland, har de aldrig gått en inbördes kamp om vem som är bättre.

– Vi har aldrig aktivt tävlat mot varandra, utan vi har tävlat med varandra och på så viss sporrat oss själva, säger Björn. Såklart har vi alltid haft små tävlingar på träningarna, men det har bara varit för att få lite tävlingskänsla i träningarna, inte för att mäta vem som är bättre, fortsätter Björn.

– Jag är bättre på stående skytte, medan Björn är bättre på liggande skytte, så vi har lite olika grenar vi satsar på, säger Cristian.

OS hägrar i framtiden

Cristian har redan nu satt upp som mål att nå OS i Tokyo om fyra år. Allt är uppbyggt så att det målet skall nås. Vilken gren det blir, vet han inte ännu.

– Varför inte alla, skrattar Cristian efter en stunds övervägande.

Björn har inte satt upp ett klart mål för någon specifik tävling, utan målet är att höja den egna resultatnivån, så att han även med ett dåligt resultat får en bra placering.

– Då när man är på den nivån, då är man också med i alla stortävlingar, säger Björn.

Se inslaget i Sportmagasinet med Cristian Friman.

Skyttelöftet Cristian Friman - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln