Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paananen: "Tragiskt med kval, seriesegern borde belönas"

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 11:37.
Keijo Paananen tränar igen FC United.
Bildtext Keijo Paananen tränar för sista gången på lördag.
Bild: YLE / Antti Koivukangas

Veterantränaren Keijo Paananen är just nu indragen i ett avancemangskval, men ställer sig kritisk till hela processen. Det är tragiskt att vi skall ha det så i fotbolls-Finland. Seriesegern är det som borde belönas, säger FC United-lotsen.

Paananen, 55, har under sin tränarkarriär upplevt både glädje och sorg inom kvalfotbollen. Trots att matcherna är dramatiska och i den meningen publikvänliga frågar sig den forne Jaro- och VPS-tränaren varför vi egentligen måste ha systemet kvar i Finland.

– Jag tycker personligen att seriesegern är det som borde belönas med avancemang. Nu i vårt aktuella fall är vi två lag som båda vill pröva vingarna på en högre nivå, men ett av lagen (FC United och TPV, red. anm.) kommer inte att få den chansen, säger Paananen och fortsätter.

– Det är helt enkelt inte rättvist i mitt tycke. En hel förenings verksamhetsförutsättningar för flera år kan försvåras avsevärt på grund av en spelares individuella misstag i en enda enskild match.

För Paananens FC United handlar det aktuella kvalet om avancemang från damernas division två till division ett. Tre zonvinnare och den bästa tvåan i de tre zonerna gör upp om två platser i Ettan nästa säsong.

– Varför inte ha det så att tre lag faller och tre lag stiger? Vinner du en serie efter en hel säsongs bra prestationer har du helt uppenbarligen gjort så pass mycket rätt att du förtjänar att gå upp. På samma sätt har du gjort tillräckligt många saker fel under en säsong som slutar i nedflyttning, säger Paananen.

FC United vann sin zon i division två med åtta poängs marginal till Pallokissat/2.

Just nu spelas det också kval mellan zonvinnarna i herrarnas division två. Där vann t.ex. FC Honka sin zon med 13 poängs marginal till tvåan TPV, men kvalar nu mot OPS från Uleåborg.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln