Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wideroos om manifestation: Folk har behov att säga att det räcker nu

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 13:04.
Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos är med ordnar busstransport från sydösterbotten till Vasa på lördag när det ordnas manifestation mot att klassa ner Vasa centralsjukhus. Arkivbild.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Intresset för att vara med och manifestera mot regeringens planer att klassa ner Vasa centralsjukhus jourstatus är överväldigande säger veteranpolitikern Ulla-Maj Wideroos (SFP) i Närpes.

Hon är med och ordnar busstransport från Sydösterbotten till torget i Vasa på lördag.

- Det har kommit respons, både samtal och på Facebook och då man möter folk ute på byn så visar det sig nog det som vi anade att det är rätt upprörda känslor. Folk har ett behov att få säga ifrån, säger Wideroos.

Ulla-Maj Wideroos tror att tusentals människor kommer att samlas på torget i Vasa klockan 12 på lördag för att uttrycka sitt stöd för Vasa centralsjukhus.

Från Sydösterbotten kommer tre bussar att köra mot Vasa. En från Närpes, en från Kristinestad och en från Korsnäs.

- Bussen från Närpes blev redan till över hälften fylld under veckoslutet innan vi ens hann komma igång.

"Nu räcker det"

Wideroos är ändå realistisk när det gäller möjligheterna att påverka regeringen. Hon tror att det ligger mycket prestige i det hela för regeringen, vilket spelar roll.

- Manifestationen har många funktioner. Det ligger ett behov under ytan att säga att nu räcker det. Då måste de här människorna få en möjlighet att göra det på ett enkelt sätt.

Hon tror också att en manifestation av det här slaget kan få uppmärksamhet utanför Österbotten eftersom det ändå inte demonstreras så ofta här.

- Det är inte vardagsmat på något sätt så jag tror nog att det kommer att höras och synas här.

Annika Lapintie (VF) som är ordförande i grundlagsutskottet kommer också att vara på plats på lördag i Vasa.

Även om grundlagsutskottet inte driver partipolitik så tror Wideroos att det är viktigt att hon är på plats och tar del av manifestationen.

Hon får budskapet om vad de språkliga rättigheterna har för betydelse också i praktiken.

- Hon matas med fakta men hon kommet inte att kunna säga buu eller bää på lördagen eftersom man inte tar ett partipolitiskt ställningstagande utan ett ställningstagande utgående från grundlagen. Men det är klart att hon lyssnar och ingen politiker kan vara opåverkad av en opinion.

Diskussion om artikeln