Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Också män blir utsatta för våld i hemmet

Från 2016
Fot som trycker ner en mans huvud mot golvet.
Bildtext Tio procent av de som utsätts för våld i hemmet är män, men ytterst få vill eller vågar prata om det.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

När män utsätts för våld är det oftast ute på gatan av en okänd förövare. Så säger statistiken, men när ni skickar in berättelser till oss handlar alla om våld i en nära relation. Varför speglas inte statistiken i era berättelser?

Allt fler män råkar ut för anonymt våld och statistiken visar att över hälften av finländska 15-åriga unga män har upplevt våld eller hotats med våld. Vi bad om era våldsberättelser och fick in flera stycken, men ingen av dem handlade om anonymt våld. Det alla hade gemensamt var däremot våld i hemmet – våld utfört av en förälder eller en partner.

Spelat ishockey 15 år så klarar mig nog med nävarna, men tycker det är fullständigt onödigt att slåss och man är nog absolut inte mera man för att man gett/fått stryk.

― Kommentar från en lyssnare

Kriminologen Sari Somppi jobbar på Västra Finlands brottsofferjour och hon berättar att ungefär tio procent av de som utsätts för våld i hemmet är män. Men mörkertalet kan vara stort.

- Utgående från polisens statistik pratar man mest om att mannen är gärningsmannen, men det handlar om hur vi anmäler brotten. Om männen inte anmäler syns de heller inte i brottsstatistiken, säger hon.

Det här kan alltså vara en av orsakerna till att statistiken inte speglas i era berättelser.

Steget att söka hjälp är stort

86 procent av de som söker hjälp hos brottsofferjouren är kvinnor. Steget för män att anmäla eller söka hjälp är stort.

- Oftast skäms männen. De är rädda för att tappa ansiktet och vill inte visa sig sårbara. Mannen tror också att ingen tar honom på allvar, säger Sari.

Ifall mannen har barn inom relationen kan det också avskräcka, eftersom han kanske är rädd att förlora dem.

Blev buffad av en man på stan. Jag gick och pratade med en vakt men han trodde inte på mig.

― Kommentar från en lyssnare

Rädda att bli utskrattade

Sari berättar att rättspsykiatern Hannu Lauerma anser att myndigheterna inte heller tar männens berättelser på allvar.

- De kan till och med skratta åt dem, och då är det jätteviktigt att vi som jobbar med män som är utsatta för våld i hemmet är väldigt försiktiga, eftersom steget att söka hjälp är så stort.

Men hur kan det vara så illa ställt att någon blir utskrattad när de söker hjälp?

- Jag tror att man förhåller sig på ett annat sätt mot kvinnors våldsamma beteende. Man talar inte om det, man förminskar problemet och man kan ibland till och med använda humor när man pratar om det.

Sari Somppi
Bildtext Sari Somppi hoppas att en grupp där män ska kunna berätta om våld de upplevt, utan att dömas eller bli utskrattade, ska hjälpa.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Vi har med andra ord svårt att se kvinnan som våldsam, och mannen som ett offer. Sari tror att det första steget mot förändring är att prata om det, och att berätta om vad man varit med om.

- Vi på brottsofferjouren håller på och sammanställer ett material för stödgrupper för män som upplevt våld i nära relationer. Det ska bli en grupp där man får prata om det och känna att man inte är ensam.

Män blir utskrattade för våld i hemmet o kvinnor blir inte trodda när de anmäler våldtäkt. Kanske polisen är problemet?

― Kommentar från en lyssnare

När vi pratar med Sari kommer det in kommentarer från lyssnare. Så här säger Sari om kommentaren ovan.

- Jag ser inte att polisen skulle vara hela problemet utan kanske hela rättssystemet – alltså åklagare, jurister, domare och hur de dömer de här fallen och hur attityderna ser ut, säger Sari.

Olika typer av våld

Sari berättar att våld i nära relationer kan delas in i olika kategorier: Fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och religiöst våld. Försummelse av vård är också en kategori. Ofta överlappar också flera kategorier varandra.

Hur man använder våld är ändå väldigt individuellt och man kan inte tala om att kvinnor alltid gör si och männen så. Ska vi ändå försöka bena ut hur män och kvinnor använder våld i nära relationer, tror Sari att kvinnor mest ter sig till det psykiska våldet medan männen oftare väljer det fysiska.

- Fysiskt våld handlar om slag och att till exempel dra någon i håret, medan psykiskt våld handlar om att man trycker ner någon och manipulerar den under en lång tid, säger Sari.

När kvinnor använder våld i en nära relation kan de också vara mer strategiska än männen.

- Oftast är de våldsamma mot sådana män som inte använder våld tillbaka, säger Sari.

Anledningen varför inte män enligt statistiken blir misshandlade: för en man är det inte så stor juttu att få stryk medan för kvinnor anses det som en hemsk hemsk sak. Har blivit misshandlad och tycker själv att det bara gjorde mig starkare.

― Kommentar från en lyssnare

Men hur är det då med det anonyma gatuvåldet? Statistiskt sett är män mellan 20 och 30 år mest utsatta för gatuvåld, och tyvärr verkar det nästan höra till att män ska tåla våld. Män uppfattas också av samhället som mer våldsamma än kvinnor, och därför ses kanske våldet ute på gatan som något man inte behöver prata om. Är det därför vi inte får in några berättelser om anonymt våld? Vad tror du?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln