Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Sy en trasmatta av jeans

Från 2016
Uppdaterad 21.04.2017 11:23.
Strömsö inslag: Sy en trasmatta av jeans - Spela upp på Arenan

Det är något fantastiskt med trasmattor. Den fina tanken att man återanvänder de sista resterna av gamla kläder och andra textiler. Att väva in minnen och bevara dem i form av mattor som pryder och värmer golven i många år. Men det är ju inte alla förunnat att ha tillgång till en vävstol så då kan man sy en matta istället. Det kan göras på många olika sätt. Här är ett med lappar lagda på hög och fastsydda på mitten i rader bredvid varandra.

Det här är också ett gammalt sätt att återanvända tygrester och det kan göras med vilka kläder och vilka sorters textiler som helst. Använder man något annat än jeans, som t ex t-tröjor i olika färger så kan man dessutom passa på att leka fram olika mönster med lapparna. Lapparnas storlek kan också varieras och på så sätt får man olika utseende och tjocklek på mattan men med samma teknik i övrigt.

Du behöver:

 • Kläder eller andra textiler som inte längre går att använda.
 • Ett bottentyg i ungefär samma storlek som du vill att mattan slutligen ska ha.
 • Sax
 • Symaskin
Klippta jeanslappar i högar på ett bord
Bildtext Rektangulära bitar som sys fast fyra ovanpå varandra.
Bild: Yle/Lee Esselström

Så här gör du:

 1. Klipp till rektangulära bitar. Jag klippte bitar som var 5 x 10 cm. De behöver inte vara exakt lika stora, det är bättre att man återanvänder så mycket som möjligt. Större bitar rekommenderar jag inte men många olika mindre storlekar går också bra.
 2. Klipp till ett bottentyg i önskad storlek och fålla det. Anpassa gärna bottentyget enligt dina lappar så att om lappens bredd är 5 cm kan mattans slutliga bredd gärna vara delbar med 5.
 3. Eftersom jag inte ville ha något mönster utan en jämnt skiftande matta så blandade jag de olika jeanstygerna med varandra och svängde dem även slumpvis med avigsidan uppåt när jag plockade ihop en hög med fyra lappar ovanpå varandra.
 4. Börja nu sy fast lapparna på bottentyget. Jag började från kortändan och lade en hög med fyra lappar med långsidan mot bottentygets långsida men så att 3 cm av lappen sticker ut tanför bottentyget på kortsidan. Sy fast lapparna med raksöm mitt på högen (och ca 2 cm från bottentygets kortsida). Lägg en ny hög med fyra lappar på varandra bredvid den föregående (alltså rakt under) och sy på så sätt fast en rad med lapphögar.
 5. Rad två sys på samma sätt men vik upp den första raden och placera nästa lapphög så att dess mitt kommer ca 1 cm från föregående lapphögs mitt. Sy hela raden så.
 6. Fortsätt på samma sätt genom att vika upp föregående rad och sy fast nästa rad.
 7. Sy fast lapparna på detta sätt tills du täckt hela bottentyget.
Matta sydd av jeanslappar
Bildtext Färdig matta ovanifrån.
Bild: Yle/Lee Esselström
detalj av matta gjord av jeanslappar
Bildtext Mattan sedd från sidan
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln