Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FSI vill ha egen representant i OK – ”Skulle se jättekonstigt ut annars”

Från 2016
Håkan Nystrand, FSI:s ordförande, 2015.
Bildtext Håkan Nystrand fortsätter som FSI-ordförande även om han väljs in i OK:s styrelse.
Bild: FSI

Finlands Svenska Idrott (FSI) föreslår Håkan Nystrand till medlem i Finlands olympiska kommittés (OK) styrelse.

I somras klubbades OK:s och Finlands Idrotts (Valo) sammanslagning igenom, och från och med årsskiftet styr en ny stororganisation såväl toppidrotts- som motionssidan i det finländska idrottsfältet.

Och då vill Finlands Svenska Idrott inte stanna utanför.

FSI föreslår sin styrelseordförande Håkan Nystrand till medlem i OK:s styrelse för nomineringskommittén som ger ett förslag över styrelsesammansättning på OK:s årsmöte i Lahtis den 26 november.

– Vi känner att FSI aktivt vill vara med också i den nya olympiska kommittén, säger Nystrand till Yle Sporten.

Utan pengar gör man ju ingenting.

Håkan Nystrand

– Vi har varit med som medlemmar i OK tidigare och funderade hur vi ska positionera oss i den nya organisationen och kom fram till att det enda rätta är att vi bjuder på vår kunskap och allt vi har till hela idrotts-Finland.

– Hellre är vi aktiva i en organisation som till exempel utser finländska OS-representanter. Om vi tänker på våra elitidrottare skulle det väl se jättekonstigt ut om inte FSI skulle vara med i en sån organisation, påpekar han.

Resurser stor utmaning

Nystrand efterträdde Jan-Erik Enestam som FSI:s ordförande vid årsskiftet. Han har tidigare bland annat fungerat som ordförande för Finlands Svenska Skidförbund och suttit i Finlands Skidförbunds fullmäktige.

Vad skulle du bidra med till OK:s styrelse?

– Nog är det väl ledarskapserfarenheten på både nationell och internationell nivå som är min styrka. Och för mig är själva verksamheten det viktiga, det är ju hur man använder resurserna och pengarna som sist och slutligen avgörs i en styrelse och det är mycket såna saker som intresserar mig personligen.

Och de resurserna blir knappast större framöver, OK tvingas ju tvärtom skära i budgeten?

– Jo, jag är medveten om att penningsidan av verksamheten är en stor utmaning, utan pengar gör man ju ingenting, konstaterar Nystrand.

– Men min filosofi går också alltid ut på att man måste uppvisa resultat och visa att man jobbar i en konstruktiv riktning. Det är en förutsättning för att man ska ha anslagen på en skälig nivå i framtiden.

Risto Nieminen, ordförande för Finlands olympiska kommittén, 2012.
Bildtext Risto Nieminen ger facklan vidare.
Bild: Mauri Ratilainen / All Over Press

Ny ordförande

Under årsmötet i Lahtis i november ska nomineringskommittén även föreslå en ny ordförande för OK. Den sittande ordföranden Risto Nieminen meddelade förra veckan att han inte står till förfogande.

– Det var nog ärligt sagt en överraskning såväl för mig som för många andra, medger Nystrand. Till exempel under OK:s delegationsmöte på försommaren fick jag en helt annan uppfattning, men det var förstås en preliminär diskussion.

Nystrand vill inte ta ställning till vem som kunde vara en lämplig ordförande, utan vill ge nomineringskommittén arbetsro. Namn som slängts fram är bland annat Susanna Rahkamo, Ilkka Kanerva, Jukka Rauhala och Antti Pihlakoski.

Diskussion om artikeln