Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hasse Backe: Finland troligen mitt sista jobb

Från 2016
Hasse Backe, våren 2016.
Bildtext Hasse Backe drömmer om att sätta punkt i Ryssland.
Bild: All Over Press

Inledningen som Finlands förbundskapten har varit allt annat än en dans på rosor. Nu berättar Hasse Backe i en intervju för fifa.com att han sannolikt är inne på sitt sista tränaruppdrag. Drömmen är att sätta punkt i Ryssland.

Hasse Backe har gjort en lång karriär som fotbollstränare. Han har lotsat lag i Sverige, Norge, Danmark, Österrike, Grekland och England samt därtill fungerat som assisterande tränare i USA och Mexiko.

Nu ser 64-åringen slutet.

– Jag är ganska säker på att det här kommer att vara mitt sista jobb, berättar Backe i en intervju till fifa.com.

– Man ska aldrig säga aldrig, det vet jag, och jag skulle inte helt och hållet utesluta att göra något annat. Men som jag ser det nu kommer jag nästan definitivt att pensionera mig efter att jag slutar här.

Hasse Backe, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Bildtext Backe är fortfarande utan seger som Finlands chefstränare.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Redan när han lämnade sitt senaste tränaruppdrag i New York Red Bulls för fyra år sedan trodde Backe att det var slut.

– Jag måste medge att jag kände att min karriär var över. Jag förväntade mig verkligen att det skulle vara mitt sista jobb. Men när Finland frågade om jag kunde leda laget genom det här kvalet kände jag att jag inte kunde tacka nej. Jag tänkte bara: ”Jag måste tillbaka”.

“Skulle vara magiskt”

Det uppstod en mindre storm kring Hasse Backe i samband med en intervju till tidningen Pohjalainen för ett par veckor sedan.

Den första tolkningen av svenskens svar löd att han är redo att stiga åt sidan redan under det pågående VM-kvalet ifall Finland mister chansen till avancemang. Backe dementerade tolkningen kraftigt och betonade att han inte har några planer på att sticka redan i höst.

Även om kvalpremiären med ett kryss hemma mot Kosovo inte var den optimala är drömmen fortfarande att föra Finland till VM-slutspelet i Ryssland 2018.

– Det skulle vara magiskt, säger Backe till fifa.com. Det skulle utan tvekan vara den största bedriften i min karriär. Det kommer inte att bli lätt, men det är nånting att sikta på.

Backes Finland fortsätter VM-kvalet mot Island på torsdag och Kroatien på söndag.

Diskussion om artikeln