Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ska en kvinna ha två bröst?

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 15:54.
Kvinna, Solja Kvarnström, sitter på berg med mössa på huvudet och kikare runt halsen. Soligt höstväder.
Bildtext Solja kopplar av med att ringmärka fåglar och följa med höstflytten i Hangö.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Solja Kvarnström har haft bröstcancer tre gånger. Första gången när hon var 23 år. Efter första canceromgången blev Solja erbjuden en bröstrekonstruktion, men hon beslöt att tacka nej. Hon orkade helt enkelt inte med ytterligare en lång och svår operation.

Hur viktigt är det egentligen att en kvinna ska ha två bröst? Det har Solja Kvarnström, idag 31 år, funderat på många gånger. När Solja insjuknade i bröstcancer första gången blev hon erbjuden en bröstrekonstruktion, det vill säga hon skulle fått ett nytt, konstgjort bröst.

- Jag tror operationen skulle varit gratis. Jag har förstått att en bröstrekonstruktion erbjuds till patienter som är eller kan bli friskförklarade. Är cancern utspridd eller obotlig erbjuds den inte. Så har i alla fall andra bröstcancerkvinnor berättat för mig.

Hellre mera massage än ett nytt bröst

Solja Kvarnström valde att inte operera in ett nytt bröst. Efter flera operationer, strålbehandlingar och lång återhämtning ville hon inte utsätta sin kropp för flera ingrepp och riskera komplikationer.

- Till vilken nytta, frågade jag mig, speciellt som ett konstgjort bröst saknar känsel. Hur har man egentligen resonerat när det ur allmänna medel erbjuds bröstrekonstruktioner?

Solja Kvarnström skulle hellre ha fått annan form av rehabilitering, till exempel mera fysioterapi.

- Jag efterlyser mera eftervård i form av rörlighet. En del får man direkt efteråt, men de otaliga operationerna, strålbehandlingarna och säkert också det mentala, när jag har känt mig obekväm, har dragit ihop min hållning. Nu långt efteråt är jag tvungen att gå på massage och fysioterapi som jag betalar själv trots att jag anser att det har med min sjukdom att göra.

Den ersättning som FPA betalar för Soljas fysioterapi är ytterst liten.

Brösten ska uppfylla vissa mått och krav för att duga!

Solja Kvarnström har ibland funderat om det ändå skulle varit bra med ett konstgjort bröst.

- Överallt tutas det ut om bröstens storlek och utseende. Det gäller inte bara bröstcancerpatienter. Det får inte synas att man har ammat sina barn, säger Solja. Brösten ska uppfylla vissa mått och krav för att duga!

Operera bort det friska bröstet?

Solja förstår de kvinnor som har stora bröst och som efter bröstcancer vill rekonstruera ett bröst. I de här fallen, menar Solja, finns det rent fysiologiska, hälsomässiga orsaker.

- Fast lika gott kunde de operera bort det andra bröstet också, säger Solja lite provokativt.

Soljas bröstcancer är ärftlig, både hennes mamma och mormor hade bröstcancer. Solja visste också efter sin första cancerdiagnos att risken för återfall var stor. Av den orsaken övervägde Solja att operera bort sitt andra, då friska bröst.

- Men jag var ung och visste att jag ville ha flera barn som jag också ville amma. Sedan var det för sent att operera bort i förebyggande syfte, jag hade redan fått cancer i det.

Friska bröst opereras inte bort automatiskt i förebyggande syfte. Patienten ska ha konstaterade genfel eller cancern ska vara ärftligt betingad.

BH:n med lösbröst

Men tillbaka till det att ha två bröst eller ett eller inget.

När Solja Kvarnströms äldre barn var mindre kunde hon påpeka att mamma hade bara ett bröst. I simhallen får Solja bära baddräkt också i bastun, men då ska hon bära det märke som visar att hon har tillåtelse till det. Det märket visar enligt Solja att det är något avvikande med henne och då kan hon lika gärna vara naken.

- För mig beror det också på vem jag umgås med och hur mycket jag känner av det jag upplever som samhällets normer. Kommer jag till nya platser och träffar nya människor vill jag inte nödvändigtvis vara bröstcancerpatienten. Jag har alla möjliga bh:n med lösbröst som jag använder i vissa situationer. Jag använder också lösa t-skjortor. Fast ibland orkar jag inte bry mig. Då kommer jag utan bh.

I dag är Soljas båda bröst bortopererade.

Vega Dag: Solja Kvarnström om bröstcancer, skönhetsideal, forskning och vård

19:39

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln