Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bromarvborna utan morgontidningar

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 21:30.
Tidningar sätts i en postlåda.
Bildtext Morgonkaffet kan bli utan tidning i mer perifera delar av Nyland inom kort.
Bild: Yle/Marie Söderman

Om ett par månader ska bland annat tidningen Västra Nyland delas ut med dagsposten på landsbygden. Morgonpostutdelare är uppsagda från och med att Västis blir tvådagarstidning i början av december, Bromarv och Tenala är byar som kan drabbas.

Delar av den nyländska landsbygden ser ut att bli helt utan morgontidningar framöver. De planerade förändringarna i utdelningen kan betyda att exempelvis Bromarvborna i värsta fall kan få sin morgontidning först under sen eftermiddag. Förändringen gäller alla morgontidningar.

- Västra Nyland ska delas ut med dagsposten, säger Postens områdeschef Jukka Sauramäki.

Den blir en tvådagarstidning från början av december.

- Den sena utdelningen är tidningshusens beslut, påpekar Sauramäki och säger att det är tidningarna som ska informera mer om sin framtid.

Tidningarna Östnyland, Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.
Bildtext Bland annat KSF Medias tidningar kan påverkas negativt av att postutdelningen på vissa områden endast sker på dagen.
Bild: Patrick Holmström

KSF Medias vd Jens Berg dementerar däremot att förändringen att övergå till dagsutdelning på vissa områden har att göra med att Västra Nyland och Östnyland ändrar från fem- till tvådagarstidningar i pappersform.

- Att flytta över ansvaret på oss för att Posten inte erbjuder morgondistribution överallt känns inte riktigt rimligt, säger Berg.

Vilka delar av Nyland blir utan morgontidningar?

Om det är möjligt att få tidningar på morgonen eller inte beror på vilket område man bor i. Enligt den linjedragning som nu gjorts är budet att morgontidningarna ska delas ut "i delar av Nyland".

Men vilka delar eller orter det exakt gäller vill inte Sauramäki ta ställning till, också om det är klart att det gäller landsbygden.

Han nämner att morgondistribution fortsätter, förutom i vissa delar av Nyland, i alla fall i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda.

- Visst vet vi vissa saker, men informationsgången måste gå så att tidningshusen informerar. Posten delar endast ut post, säger han.

Han konstaterar ändå att tätbebyggda områden naturligt nog är mer lönsamma. I områden där det finns många prenumeranter kan det därför vara möjligt att få morgontidningar i framtiden.

Jens Berg är vd för KSF Media.
Bildtext KSF Medias Jens Berg.
Bild: Foto: Marcus Rosenlund

KSF Medias vd Jens Berg säger däremot att kartorna över områdena är oklara.

- Det finns många olika alternativ så exakt hur det kommer se ut i Snappertuna, Bromarv eller i Pojo vet vi inte, säger Berg och konstaterar att KSF Media påverkas negativt på de områden där det inte går att distribuera morgontidningar mer.

Varken Posten eller KSF Media har alltså svar på vilka områden det gäller. Men det verkar trots allt finnas vissa besked. Morgontidningsutdelare i Västnyland är uppsagda från och med början av december, enligt en källa inom Posten som vill vara anonym.

En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare.
Bildtext Postutdelare som jobbar nattetid har sagts upp på vissa ställen.
Bild: Aleksi Koskinen/Posten

I samband med uppsägningarna informerade Posten de anställda om att morgonutdelningen på landsbygden tar slut och att jobbet därför upphör.

Exempel på områden som påverkas är bland annat Bromarv och Tenala.

Trots att morgontidningsutdelare sagts upp så har ingen från dagspostutdelningen avskedats, konstaterar Postens Jukka Sauramäki.

Utdelare uppsagda samtidigt som Västis blir tvådagars

Hur ser Jens Berg på att västnyländska morgontidningsutdelare är uppsagda samma vecka som Västra Nyland inte mer utkommer som femdagarstidning?

- Det har jag ingen aning om. Jag vet endast att Posten samarbetsförhandlat under sommaren och har förverkligat förhandlingarna under hösten, säger han.

Veckoslutsutdelningen oklar

Helgutdelningen har varit en annan sak som oroat tidningsprenumeranter. Jens Berg säger att också den biten är oklar.

Men vissa riktlinjer verkar ha dragits upp redan då man bestämt utgivningsdagar. Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg fick för en månad sedan frågan varför Västra Nyland inte utkommer på lördagarna.

- Det beror helt enkelt på distributionen. Posten kan inte dela ut tidningen till alla prenumeranter på lördag, kommenterade hon då till Yle Västnyland.

Posten hänvisar också i det här fallet till tidningshusen.

- Det är utgivarna som har fattat beslut om veckoslutsutdelningen. Om det finns bara en tidning som inte har så många beställningar så är det för dyrt för att upprätthålla utdelningsnät för helgen, säger Jukka Sauramäki.

Efter den 2 december kommer Västra Nyland att komma ut på tisdagar och fredagar.

KSF är litet vid förhandlingsbordet

Alla inblandade parter kommer att förhandla vidare. Jens Berg säger att KSF bara är en av de små vid förhandlingsbordet.

- Vi är en kund, många andra vill ha sitt ord med i leken.

Så när kan KSF informera mer?

- Den som det visste, förhandlingarna är kraftigt på hälft. Vi informerar läsarna så fort vi kan och vi ska försöka påverka slutresultatet, säger Berg.

Han påpekar också att frågan om utdelningen är stor eftersom det gäller hela Nylands alla tidningar.

- Det är de stora som bestämmer, så är det alltid i en förhandling. Marknadsledaren i Nyland är Sanomakoncernen. Efter att Posten förhandlat med den största kunden går man vidare och förhandlar med de små. Vi är en av de små.

Bildtext Sanomakoncernen är markandsledare och är den som främst styr utdelningen i Nyland.
Bild: Fred Wilén/YLE

Därför blir frågan intressant ur ett språkligt perspektiv.

- Det handlar också om språk och jämlikhet, säger han.

Berg säger att KSF är minst lika orolig för förändringen som kunderna.

- Vårt önskemål och vår vilja är absolut att det ska finnas morgonutdelning åt alla våra kunder.

6.10.2016 klockan 21.15 Tillagt i början av artikeln ett förtydligande: Förändringen gäller alla morgontidningar.

Diskussion om artikeln