Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lindrad dom för Sjarapova – skickar nu känga till förbundet

Från 2016
Maria Sjarapova, 30.12.2012
Bildtext Maria Sjarapova får återvända redan i april.
Bild: Dave Hunt / EPA / All Over Press

Från en av karriärens tyngsta dagar till en av de lyckligaste. Tennisstjärnan Maria Sjarapova får återvända tidigare än beräknat efter ett positivt beslut i idrottens skiljedomstol.

I mars rämnade Maria Sjarapovas värld.

Meldonium hade hittats i den femfaldiga Grand Slam-vinnarens dopningsprov i samband med australiska öppna ett par månader tidigare, och ryskan stängdes av.

Meldonium förbjöds vid årsskiftet, vilket Sjarapova hade missat. Hon fortsatte använda substansen – av hälsoskäl, som hon förklarat – och åkte fast.

Det internationella tennisförbundet (ITF) delade ut en två år lång avstängning. Sjarapova överklagade beslutet till idrottens internationella skiljedomstol Cas, som nu förkortat straffet till 15 månader.

Avstängningen kom i kraft den 26 januari vilket innebär att Sjarapova får återvända till proffstouren i april. Cas motiverar sitt beslut i ett pressmeddelande.

”Tennisen är min passion”

Maria Sjarapova beskriver lättnaden det förkortade straffet för med sig på Facebook.

– Jag har gått från en av karriärens tyngsta dagar i mars då jag hörde om min avstängning till en av de lyckligaste när jag nu får veta att jag kan återvända till tennisen i april, skriver Sjarapova.

– På så många sätt känner jag att något jag älskar togs ifrån mig och det kommer att kännas riktigt bra att få det tillbaka. Tennis är min passion och jag har saknat det. Jag räknar dagarna tills jag kan vara tillbaka på banan.

Sjarapova fortsätter att hon lärt sig sin läxa, men hon skickar även bollen vidare till ITF. Ryskan anser att informationsgången om de nya dopningsklassade ämnena var mycket sämre inom tennisen än många andra grenar.

– När den här processen nu är över hoppas jag att ITF och andra antidopningsinstanser inom tennisen studerar vad andra grenar gjort, så att ingen annan tennisspelare måste gå igenom vad jag var tvungen göra.

Diskussion om artikeln