Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Viktigt att de afghanska pojkarna känner sig trygga i Sibbo"

Från 2016
Uppdaterad 20.02.2017 16:19.
Familjegrupphemmet Kotimäki i Sibbo, Mårtensby
Bildtext Kotimäki familjegrupphem i Sibbo, Mårtensby
Bild: Yle/Sune Bergström

Det är fortfarande litet upp och ned och överallt luktar det nymålat i det nyöppnade familjegrupphemmet i Mårtensby i Sibbo. Här bor unga afghaner som har beviljats uppehållstillstånd.

En av de anställda är Anna Johansson, ansvarig sjukskötare vid Medivida.

- Det viktigaste är att de unga känner sig trygga här. Därför är personalen delvis den samma som i stödboendet de kommer ifrån, Särkilampi i södra Sibbo.

De tolv minderåriga pojkarna från Afghanistan har fått eller håller på att få uppehållstillstånd. Alla har kommit till Finland utan vårdnadshavare.

Pojkarna går i skola i Nickby. I familjegrupphemmet Kotimäki i Mårtensby har alla ett eget rum. Där finns plats för 21 unga. Kiviranta Kodit Oy har också ett mindre familjegrupphem i Hindsby för sju unga.

Ska vi spela fotboll?

Pojkarna hoppas att de snart får träffa andra Mårtensbybor kanske för att spela fotboll eller göra något annat roligt tillsammans. Annars går mycket av fritiden åt till läxläsning. En del har aldrig fått gå i skola i Afghanistan och därför uppskattar de att få göra det i Sibbo.

En vardagsmorgon i Kotimäki börjar halv sju med morgonmål. De första börjar sin skoldag redan klockan 8 och klockan 14 är det dags att ta bussen hem igen.

På eftermiddagen är det dags för ett mellanmål. Efter middagen är det fritid och läxläsning som gäller.

Var och en städar sitt eget rum och tvättar sina egna kläder. Maten är finsk husmanskost men visst försöker handledarna, som också tillreder maten, uppfylla en del av pojkarnas matönskemål.