Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Södra Haiti avskuret - orkanen drar vidare över Kuba mot USA

Från 2016
Uppdaterad 05.10.2016 08:10.
Pojke simmar i vattenmassor efter översvämningar i Santo Domingo, Dominikanska republiken 4.10.2016
Bildtext Pojke simmar i vattenmassor efter översvämningar i Santo Domingo, Dominikanska republiken
Bild: EPA/RICHARD REED

Orkanen Matthew har krävt åtminstone elva människors liv. Den hårt drabbade södra delen av Haiti är avskuren efter att en bro rasade. Dödssiffran befaras stiga då förstörelsen i södra Haiti klarnar.

Södra delen av Haiti är helt isolerad från resten av landet efter att en bro i den översvämmade staden Petit Goave kollapsade. Enligt lokala radiorapporter hade översvämningsvattnet i staden Les Cayes stigit upp i axelhöjd i det skedet.

Taket hade flugit av sjukhuset i Les Cayes, och enligt FN-anställda i landet säger att många hus och sjukhus förstörts och att det redan råder brist på rent vatten.

Då den viktiga bron rasat, många vägar är översvämmade och telekommunikationerna slagits ut i stora delar av de värst drabbade områdena så är det svårt att veta hur många som mist livet eller hur stora skadorna är i sydvästra Haiti.

Det amerikanska biståndorganet USAID befarar "katastrofala" skador och förbereder en "massiv" hjälpinsats i Haiti, sade Jeremy Konyndyk som leder biståndsorganets utlandshjälp.

Människor flyr sina hem i översvämmade Fonds Parisiens, västra Haiti 4.10.2016
Bildtext Människor flyr sina hem i översvämmade Fonds Parisiens, västra Haiti
Bild: EPA/ORLANDO BARRIA

Enligt FN:s representanter i Haiti har åtminstone 10 000 människor sökt skydd i härbärgen som ordnats för ändamålet. Många människor bor i skjul som är illa rustade för orkaner.

Ändå har en del vägrat att sätta sig i skydd. De har varit oroliga för att deras få ägodelar ska stjälas ifall de lämnar sina hem, de har saknat transport eller trott att stormen inte ska bli så illa som prognoserna sade.

Många började söka skydd först då det var för sent.

Kuba är bättre rustat

Enligt nyhetsbyrån AP hade orkanen Matthew krävt 11 människoliv vid mörkrets infall. Fem människor hade drunknat eller träffats av fallande elstolpar i Haiti. Fyra människor omkom i ett jordskred i grannlandet Dominikanska republiken och tre människor dog på andra håll i Karibien.

Efter att orkanen dragit över Haiti och Dominikanska republiken har den nu nått östra Kuba.

Sex meter höga vågor ska ha slagit in över strandpromenaden i staden Baracoa.

Människor står i regnet i den kubanska kuststaden Baracoa 4.10.2016
Bildtext Människor står i regnet i den kubanska kuststaden Baracoa innan orkanen slår in.
Bild: EPA/Alejandro Ernesto

Kuba är betydligt bättre förberett och rustat för naturkatastrofer än Haiti. Där hade man organiserat evakueringen av ungefär 300 000 människor i god tid före Matthew slog till.

USA väntas drabbas av orkanen om inför och under veckoslutet. Guvernörerna i Florida, Georgia och South Carolina har utlyst beredskapstillstånd.

Guvernören i South Carolina har beordrat evakueringar av fler än en miljon människor från delstatens kustområden.