Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobelpriset i kemi handlar om världens minsta maskiner

Från 2016
Uppdaterad 05.10.2016 13:55.
Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa fick Nobels kemipris 2016
Bild: Wikimedia commons.

Året Nobelpris i kemi går till forskare som studerat världens minsta maskiner - molekylära maskiner.

Priset delas av Jean-Pierre Sauvage, Sir James Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa.

De får priset för formgivning och framställning av molekylära maskiner.

Forskarna har utvecklat molekyler vars rörelser går att kontrollera och som – när energi tillförs – kan utföra ett arbete.

- Det handlar om mycket små och starka maskiner. Maskiner som är så små att vi inte kan se dem, vilket inspirerat och utmanat kemister under en lång tid. Först och främst var man tvungen att bevisa att det faktiskt fungerar i praktiken och det har årets Nobelprisvinnare gjort, säger Gunnar von Heijne, professor i biokemi, till SVT.

"För design och syntes av molekylära maskiner"

Utvecklingen inom datortekniken visar vilken revolution en miniatyrisering av teknik kan leda till. Årets Nobelpristagare i kemi har miniatyriserat maskiner och tagit kemin till en ny dimension, sägs det i prismotiveringen.

Molekylära maskiner befinner sig utvecklingsmässigt i samma stadium som den elektriska motorn på 1830-talet då det visades upp snurrande vevar och hjul utan att man visste att det skulle leda fram till elektriska tåg, tvättmaskiner, fläktar och matberedare. Molekylära maskiner kan sannolikt användas i nya material, sensorer och energilagringssystem.

- Jag känner mig lite som bröderna Wright. Folk sade till dem "vad ska vi med flygmaskiner till?", sade Bernard L. Feringa i en telefonintervju efter att priset hade offentliggjorts, rapporterar SVT.

Sauvage, Stoddart och Feringa belönas för att de har utvecklat molekylära maskiner som är tusen gånger tunnare än ett hårstrå.

Pristagarna:

  • Jean-Pierre Sauvage, född 1944 (71 år) i Paris, Frankrike. Fil.dr 1971 vid l’Université de Strasbourg, Frankrike. Professeur émérite vid l’Université de Strasbourg och Directeur de Recherche émérite vid Centre national de la recherche scientifique (CNRS), Frankrike.
  • Sir J. Fraser Stoddart, född 1942 (74 år) i Edinburgh, Storbritannien. Fil.dr 1966 vid Edinburgh University, Storbritannien. Board of Trustees Professor of Chemistry vid Northwestern University, Evanston, IL, USA.
  • Bernard L. Feringa, född 1951 (65 år) i Barger-Compascuum, Nederländerna. Fil.dr 1978 vid Rijksuniversiteit Groningen, Nederländerna. Professor i organisk kemi vid Rijksuniversiteit Groningen, Nederländerna.

Fredag, måndag, torsdag - dagarna för offentliggörandet av de tre sista Nobelprisen för 2016

Nobels fredspris offentliggörs fredagen den 7 oktober kl 12.00
Ekonomipriset offentliggörs måndagen den 10 oktober kl 12.45
Nobelpriset i litteratur offentliggörs torsdagen den 13 oktober kl 14.00

Diskussion om artikeln