Konservativt värre - Polens regering splittrar folket
Turerna kring förslaget att totalförbjuda aborter har igen väckt farhågor om hur konservativ den polska regeringen är.
För ett år sedan vann det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa full kontroll över det polska parlamentet och sedan dess har regeringen tagit många kontroversiella beslut.
EU oroar sig för att Polen håller på att överge så kallade europeiska värderingar, ett påstående som ändå många polska liberaler än så länge avvisar.
- Det är omöjligt att vända europeiska värderingar ryggen på bara ett par år, säger Gosia Piłacińska, samhällskritisk filmmanusförfattare och småföretagare.
Hon är mycket kritisk mot den nuvarande högerregeringen, men hon tycker att oppositionen är lika skyldig till situationen i Polen. De enda alternativen till nationalkonservatismen har alltid varit extremt marknadsliberala partier, det finns ingen som talar för en moderat vänster i landet.
- Det är helt klart att någonting håller på att hända i samhället och det handlar om rädsla, menar Piłacińska. Det är en känsla politikerna utnyttjar, populismen är utbredd. Samma rädsla finns i hela Europa, också i väst, säger hon, men där ligger den och pyr under en politiskt korrekt yta.
Jag hade den där vanliga nidbilden att allt är grått och trist och tråkigt, varför vill man vara där, vad ska man göra där?
Caroline Strindlund Åhström
Vi befinner oss i det liberala Warszawas centrum, bara ett stenkast från det universitet som bär stadens namn. Det är inte heller mer än ett par stenkast till Presidentpalatset, där den högerkonservativa Andrzej Duda har styrt i ett och ett halvt år.
I det styrande partiet Lag och Rättvisas retorik är det ofta universiteten och akademikerna som angrips och akademikerna är ofta partiets största kritiker.
Stadsbilden i Warszawa ger intrycket av en modern stad nästan mitt i ett land i snabb ekonomisk och social utveckling. På gatorna hörs flera språk, en stor kontrast till hur det var för bara något år sedan.
Polen är mer dynamiskt än Norrland
- Jag blev verkligen överraskad första gången jag kom till Polen, säger svenskan Caroline Strindlund Åhström, som har bott i Polen i ett år. Jag hade den där vanliga nidbilden att allt är grått och trist och tråkigt, varför vill man vara där, vad ska man göra där?
Hon kom hit eftersom hennes sambo Erik Zakolski hade jobbat i Krakow redan under en längre tid. Zakolski är uppvuxen i Sverige, men hans pappa är polsk och kontakterna med landet har alltid varit aktiva. Nu bor de i Warszawa och trivs utmärkt.
- Jag minns att jag skrev till min mamma att det är så kulturellt och så mycket historia och så vackert och så fina hus, säger Strindlund Åhström, Mamma reagerade att du har ju aldrig brytt dig om sådant där.
Erik Zakolski säger att Polen har ändrat sig totalt från det land han åkte till som barn för att träffa pappas del av släkten.
- Bara på några år ser man väldigt stor skillnad. Det smackas upp nya byggnader hela tiden, det finns jättemycket jobb. I dagens läge skulle jag säga att utvecklingen absolut går åt rätt håll, säger han och menar att Polen fortfarande öppnar sig allt mer för omvärlden.
Zakolski vill ändå inte ta den polska regeringen i försvar och han säger inte att den positiva utvecklingen har skapats av den konservativa regeringen. Den har bara varit vid makten i ett år.
Dessutom talar Zakolski mest utgående från sina upplevelser i de två städer han själv har bott i, Warszawa och Krakow.
- Jag har läst citat av de här politikerna om till exempel homosexualitet. De är inte särskilt sexiga, så att säga. Det är stenåldern. Och de vill skärpa abortlagarna, även om det är något extremt som har hänt är det antiabort som gäller. Men de här negativa sakerna sker inte i en sådan utsträckning att jag just nu är orolig.
Polens regering har under de senaste dagarna kommit med dubbla budskap angående abortlagarna. Först lovade den att skärpa lagarna så att alla aborter förbjuds, utom i vissa fall då moderns liv är i fara.
Efter massiva demonstrationer med hundratusentals personer på gatorna har en minister och ett par andra representanter för partiet lovat att inte skärpa lagarna alltför mycket.
I praktiken skickades lagförslaget till några av sejmens utskott för revidering i slutet av september, och torsdagen den sjätte oktober förkastade parlamentet det hårt kritiserade förslaget, som föll med rösterna 352 mot 58.
Jag har läst citat av de här politikerna om till exempel homosexualitet - de är inte särskilt sexiga.
Erik Zakolski
Det kanske mest uppmärksammade beslutet den polska regeringen har tagit var i slutet av förra året, då presidenten avsatte fem av författningsdomstolens domare och regeringen ersatte dem med sina egna utnämningar.
Regeringen väljer själv hur långt högerut den vill gå
Professor Agnieszka Rothert på institutionen i statsvetenskap vid universitetet i Warszawa säger att varningstecknen är många och att situationen är oroväckande. Hon är expert på politiska system och ser paralleller med tidigare perioder då populistiska och auktoritära ledare har manipulerat till sig makt.
- Det är klart att vi oroar oss, men de har inte ännu gjort något som är direkt anti-demokratiskt, säger Rothert. Om de börjar manipulera grundlagen, då har de gått för långt och då kan det dessutom vara för sent att göra någonting.
Hon tror inte att den västvänliga majoriteten egentligen kan göra så mycket för att bekämpa Lag och rättvisa. Det polska valsystemet gjorde det möjligt för partiet att få egen majoritet i båda kamrarna, sejmen och senaten, trots att partiet bara fick 37,6 procent av rösterna.
Polen har ett system med enmansvalkretsar och hög spärr för partier (fem procent) och valförbund (åtta procent) att komma in i sejmen (parlamentet).
- Därför måste vi fortsätta protestera och när det gäller författningsdomstolen var hundratusentals mänskor ute på gatorna för att demonstrera. Men regeringen har egen majoritet i sejmen och kan göra en hel del.
Professor Rothert varnar i synnerhet dem som tror att Lag och rättvisas ledare Jarosław Kaczyński är en smått korkad man med begränsad förmåga att utöka sin makt. Det är en vanlig fördom jag stöter på i Warszawa.
- Men jag oroar mig över situationen i hela Europa för vi lever verkligen i svåra tider, säger Rothert. Samma fenomen med starka högerpopulistiska krafter ser vi i många länder. Också i USA.
Erik Zakolski håller med om att också till exempel Sverige upplever turbulenta år. Det var den dåliga ekonomin och svårigheten att hitta jobb hemma i Örnsköldsvik som fick honom att söka sig till Polen.
Nästa val blir ovanligt viktigt
Enligt Erik är läget i Polen bättre, inte sämre än i Sverige, men han säger ändå att det kan gå illa om samma regering får för många år vid makten.
- Det är ju ett väldigt hårt parti. Om de får ha makten i fem, tio, femton år till, då tror jag nog att det kan gå åt fel håll. Jag vill inte jämföra med Ukraina, men lite grann åt det hållet kan det gå, att landet delas.
Redan idag kan man tydligt se på väljarnas beteende en delning av landet. I de stora städerna och väst och nordväst är de liberala partierna starkast. Jämför man med en karta från 1914, före första världskriget, handlar det om de områden som då hörde till Tyskland.
- Det är jättemånga som vill att vi ska stängas lite grann och att det ska vara lite antiväst, så att säga. Sedan är det många fler som tycker att det inte ska vara så. Om de har makten länge tror jag att de kan bli mer hårda och extrema.
Regeringen har en cynisk syn på politiken ... polariserande beslut stärker deras makt.
Anna Karaszewska
En person som på nära håll bekämpar regeringen är Anna Karaszewska från den polska Kvinnokongressen, en rörelse som kämpar för större jämställdhet i samhället. Som bäst hör hon till ledarna i kampen mot skärpta abortlagar.
- Regeringen har en cynisk syn på politiken. De har höjt barnbidragen för alla barn trots att statens finanser är på minus. Den här sortens polariserande beslut stärker deras makt, säger Karaszewska.
Enligt landets nyutnämnda finansminister Mateusz Morawiecki, en av Kaczyńskis gunstlingar, kan barnbidraget höjas om Polen satsar på ett budgetunderskott på exakt tre procent, det vill säga ett exakt så stort budgetunderskott som EU tillåter.
Liberala idéer fungerar inte nu mera.
Gosia Piłacińska
Också den småföretagande manusförfattaren Gosia Piłacińska är orolig för att Lag och rättvisa ska lyckas klamra sig fast vid makten. Enligt henne är Jarosław Kaczyński en farlig man.
- Liberala idéer fungerar inte nu mera, menar hon. Vi kan inte bara säga att de som inte stöder våra idéer är dåliga mänskor, det är löjligt. Det vinner bara populisterna på.
Hon säger att vi måste ta itu med de rädslor regeringens anhängare har.
- Rädslorna är legitima. Det är inte fel att vara rädd. Vi måste hjälpa dem att hantera sina känslor.