Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Pappa, vad gjorde du när det ännu inte var för sent?"

Från 2016
Uppdaterad 05.10.2016 21:25.
Harri Paloheimo står med ryggväskan på utanför träbarack, solen skiner, höstlöv skymtar i träden.
Bildtext Harri Paloheimo
Bild: Yle/ Karin Filén

Företagaren Harri Paloheimo vill kunna se sin dotter i ögonen i framtiden när hon kanske frågar så. Det är därför han vill hitta nya sätt att tänka för att spara naturresurser - bland annat genom pilotprojektet där man hyr ut verktyg i Helsingfors så att alla inte ska behöva köpa nya.

I det trendiga mat- och innovationscentret Slakthuset i Fiskehamnen står en container på gården. På dess vägg står Liiteri, alltså lidret, och inne finns en hylla med slipmaskiner, borrmaskiner och andra redskap. Där finns också något som liknar en lånedisk i ett bibliotek.

Det här är ett pilotprojekt där man prövar på att hyra ut verktyg och arbetsredskap till privatpersoner. Verktygsuthyrningen är en del av ett större projekt där man vill testa olika former av kollektivt användande av varor och tjänster.

- Högtryckstvätten har hittills varit vår succé. Kunder tvättar soffor och fåtöljer, och en kille berättade att han hade tvättat alla sina mattor med den, säger Harri Paloheimo.

Som på bibban

Paloheimo är VD för företaget CoReorient, som tillsammans med flera samarbetspartners ligger bakom försöket. Bland andra ​Teknologiska forskningscentralen VTT, Finlands miljöcentral SYKE och innovationsfinansieringsverket Tekes är också involverade.

Scanner och streckoder på ett bord.
Bildtext Här kan man lösa ut ett redskap efter att man har registrerat sig på nätet.
Bild: Yle/ Karin Filén

Verksamheten i Liiteri har varit igång i ungefär en vecka nu. Målgruppen är urbana människor som vill fixa lite i sina hem men inte har behov av att investera i en dyr maskin, och inte har lust att använda sin dyrbara yta i hemmet till att förvara apparater. Högtryckstvätten kostar femton euro per dygn, de övriga verktygen tio.

Det måste vara enkelt och bekvämt för folk att använda en tjänst. Annars gör de inte det.

Man bokar en maskin via webben, och sedan hämtar man den från Slakthuset. Det finns ingen personal där, utan man får själv lösa ut verktyget, vilken tid på dygnet som helst. Om man inte har möjlighet att själv hämta föremålet, kan man också använda sig av PiggyBag, som är ett annat av CoReorient projekt. Tanken med det konceptet är att föra ihop människor som är på väg någonstans med andra som vill få ett föremål transporterat.

- Det måste vara enkelt och bekvämt för folk att använda en tjänst. Annars gör de inte det. Vi testar oss fram för att se om det här fungerar eller om det måste utvecklas på något sätt, säger Paloheimo.

En motsvarande tjänst kommer att börja verka också i Otnäs i Esbo under hösten.

Måste våga satsa på en annorlunda framtid

Huvudtanken bakom det här och andra motsvarande projekt är enligt Harri Paloheimo att förändra hur vi tänker på konsumerandet. Vårt sätt att leva är inte hållbart i längden.

- Jag vill kunna svara något när min dotter i framtiden frågar "Pappa, vad gjorde du för att förändra utvecklingen när det ännu inte var för sent?" Jag vill förändra något.

Ett problem är att det är svårt att få investerare i Finland intresserade av nya koncept som ännu inte bevisligen fungerar, säger Paloheimo.

Det viktigaste är att lära sina barn att tänka på alternativa sätt, att inse att existerande strukturer inte är eviga.

- De vågar inte satsa på ett kundbeteende som de inte ännu konkret ser att finns. Men människors sätt att konsumera kommer att förändras - det måste det när resurserna så småningom sinar. Man borde vara modigare och våga satsa.

Paloheimo berättar att han under tider utomlands har fått se ett annat sätt att tänka.

- Investerare kan stöda någon vars starkaste kort är att hen har ett bra team med medarbetare. Det första projektet kanske misslyckas, men det gör inte så mycket. Investeraren tror på att teamet om de får tiden kommer att arbeta fram något bra.

Paloheimo önskar i samma veva att beslutsfattare i vårt land skulle klara av att se tillräckligt långt in i framtiden. Han tycker att det behövs drastiska, modiga beslut och en vilja att utveckla samhället i en riktning som är annorlunda än den grund det nu stått på.

Höstigt träd i Borgå.
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Jeannette Lintula

- Förändringarna de gör nu är för små och försiktiga. De måste våga tänka stort och framåt, och annorlunda. Vi måste satsa på alternativa energikällor, och alternativa sätt att tänka nu, så att vi hinner bygga upp fungerande strukturer innan det nuvarande systemet i framtiden slutar att fungera.

"Ge barnen de verktyg de behöver"

Paloheimo tror att verkligheten kommer att se mycket annorlunda ut för hans barns generation än den gör för dem som nu är vuxna. Han berättar att han försöker förbereda sina barn på det. Bland annat har familjen ingen bil - något man nästan kan kalla en ovanlighet i Esbo - utan cyklar i stället mycket och använder kollektiva transportmedel.

- Det viktigaste är att lära sina barn att tänka på alternativa sätt, att inse att existerande strukturer inte är eviga. Mitt äldre barn är väldigt intelligent, och hon vågar ifrågasätta vad läraren lär ut. Det är bra. Det är viktigt.

Diskussion om artikeln