Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mens + militären = sant?

Från 2016
Uppdaterad 05.10.2016 15:41.
Sofie Törnroos och Klara Kallio.
Bildtext Sofie Törnroos och Klara Kallio besvärades inte nämnvärt av sin mens under tiden i militären.
Bild: Yle/ Kalle Ranta

Klara Kallio står i position utanför kompaniet tillsammans med de andra beväringarna. Kommandona viner genom luften. Asento, lepo! "Då känns det plötsligt som om någon dragit ur proppen och jag tänker, där kom störtfloden.”

Hur det är att ha mens i militären var egentligen ingenting som Klara Kallio eller Sofie Törnroos hade funderat särskilt mycket på innan de ryckte in.

- Det var nog först när det närmade sig läger som jag började fundera på hur det kommer bli när jag måste trycka upp en tampong med smutsiga händer. I skogen kan man ju inte duscha så då är våtservetter bra att ha, konstaterar Klara.

Någon särskild behållare för använda skydd fanns inte att tillgå i skogen så när det var dags att byta var det bara att ta till spaden.

- Jag undrar hur många använda tamponger och bindor som ligger nergrävda i Syndalen och G-skogen, en hel del gissar jag, säger Sofie.

- Ja, ibland var jag lite orolig för att det skulle dyka upp en blodig binda när man grävde någonstans, säger Klara.

Onödigt snack

Men förutom de något invecklade hygienrutinerna i skogen tycker varken Sofie eller Klara att mens och militär är en jobbig kombination. De är tvärtom nöjda med att ämnet inte behandlas särskilt mycket.

- Vad finns det ens att säga, undrar Sofie och får medhåll av Klara.

- Det är mycket tal om att kvinnor i militären ska ha den ena och den andra rättigheten, men jag tycker det är ganska mycket onödigt snack eftersom det fortfarande är så att de kvinnor som går militären är där frivilligt och vet vad som väntar. Då kan man inte börja skylla på en massa kvinnliga besvär, säger Klara.

Att mer snack och en öppnare attityd skulle leda till att fler kvinnor känner sig välkomna att rycka in tror Sofie och Klara inte.

- Vad är det för idé att locka dit personer som inte vill vara där? Om de ser mens som ett problem är militären kanske inte rätt plats, säger Sofie.

- Det skulle ändå inte funka med så mycket PMS på samma ställe, säger Klara.

Mensincidenten

Även fast varken Klara eller Sofie upplevde att mensen störde dem särkilt mycket under deras tjänstgöring hann båda två vara med om varsin mensincident. Klaras inträffade när hon stod uppställd utanför kompaniet och väntade på att få marschera till matsalen.

- Det ironiska är att min mens i vanliga fall börjar väldigt sakta. Men den här gången var det som om någon dragit ur proppen. Jag försökte göra ett så minimalt lepo-steg som möjligt för jag kände att på något sätt måste jag knipa. Nu i efterhand kan jag skratta åt det men just då var det pinsamt.

När Klara berättade för Sofie om vad som hänt skrattade hon, och de övriga stugkamraterna, gott. Men skrattar bäst som skrattar sist. Ett par veckor senare var det nämligen dags för simtest.

- Det är ungefär tre kilometer till simhallen och den sista kilometern sprang vi. Då kände jag att nu händer det något, men först var jag inte säker på om det var mens för jag åt p-piller och var mitt i kartan, berättar Sofie.

Väl framme bestämmer sig Sofie ändå för att hon måste säga något.

- Jag säger ”Herr aspirant, jag måste säga något”. Varpå han svarar ”Säg då”. Men jag hade ingen lust att förklara när alla andra hörde på.

Sofie ber om att få prata i enrum.

Jag säger ”Herr aspirant, jag måste säga något”. Varpå han svarar ”Säg då”.

― Sofie Törnroos

- När jag berättat vad saken gällde så visste han inte vad han skulle säga så han gick och anmälde till en annan i personalen. Då fick jag gå till flickornas omklädningsrum. Där fanns det som tjej som kunde låna mig en tampong så sist och slutligen kunde jag ändå vara med och simma. Vid det laget hade jag ändå dragit till mig en hel del uppmärksamhet och killarna undrade nog vad det hela handlade om.

Sofie tycker ändå inte att det var mensen i sig som var jobbig utan mer känslan av att de andra inte skulle ta henne på allvar.

- Mens kan ibland användas som en ursäkt av kvinnor i militären. Till exempel kan du sjukskriva dig för mensvärk så du inte behöver vara med. Därför var jag rädd för att personalen skulle tro att jag ville komma undan testet, men så var inte alls fallet, säger Sofie.

Klara framhåller också att mycket bottnar i att man inte vill vara till besvär, kanske för att på något plan bevisa att kvinnor klarar av militären precis lika bra som män.

- Man behöver inte vara bäst, men man vill definitivt inte vara sämst heller.

Diskussion om artikeln