Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Frysen dödar inte dina byxbakterier

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 10:10.
Kläder som hänger på en vägg och torkar.
Bildtext Hur ofta tvättar du dina kläder? Efter varje användning eller när de är synligt smutsiga?
Bild: All Over Press

Det vanligaste rådet du får när du köper nya jeans är att vänta länge med att tvätta dem. Men är det okej att tvätta jeansen endast två gånger om året, eller blir du då en vandrande bakterieodling?

När du köper jeans får du ofta rådet att undvika att tvätta dem så länge du kan. En del märken uppmanar användaren att bara tvätta jeansen en till två gånger om året. Orsaken till att du ska tvätta jeansen sällan är för att de då ska hålla färgen bättre och få snyggare slitningar - speciellt om det är rådenim det handlar om. Men vad händer i jeansen under tiden de lyckas undvika en tvätt? Har bakterierna fest och du är världens bästa värd utan att veta om det?

Infektionsläkare Veli-Jukka Anttila säger att torra jeans knappast har så många bakterier i sig, eftersom de flesta bakterier vill ha en fuktig miljö att leva i. Har dina jeans blivit fuktiga och luktar illa är det däremot stor risk att bakterierna börjat växa.

Man som iklädd jeans duschar fötterna i badkar.
Bildtext Jag skulle inte göra det där om jag var du!
Bild: All Over Press

Så tipset om att duscha med dina jeans på eller gå i bastu med dem för att få rätt passform är inte en så bra idé ifall du har bacillskräck.

Avföring i jeansen

Bakterier trivs i våra kläder eftersom det finns en massa gott de kan mumsa på där: hudavlagringar, matrester, fett och smuts. En sorts bakterie, som kan ta sig från dina underkläder och ut i jeansen, är tarmbakterier. Vi pratar alltså om e-koli och avföring.

Men att du använder jeans i ett år utan att tvätta dem behöver inte automatiskt betyda att de är fulla med tarmbakterier.

En studerande i Kanada bestämde sig för att använda sina jeans i 15 månader utan att tvätta dem. Efteråt lät han analysera dem och visst hittades det bakterier på byxorna, men inga farliga sådana.

När vi pratar om bakterier i kläder ska vi komma ihåg att alla inte är onda. Det finns också snälla bakterier, som ska vara precis så som de är, utan att utrotas.

Tvätta om du är sjuk

Det finns ändå tillfällen när du kan vara extra noggrann med tvättandet av kläder. Det här handlar inte om jeans, men om du till exempel drabbats av fotsvamp ska du hålla det rent kring fötterna, för den kan sprida sig vidare från sko till sko. En sko är ofta en mer fuktig miljö än till exempel ett par jeans, och därför trivs också svampen bättre där.

Du kan också drabbas av svamp på huden och i underlivet, och även då är det bra att se till att det hålls rent kring det drabbade området. Rena byxor känns antagligen också lite fräschare mitt i all svampmisär.

Bakterierna dör inte vid 40 grader

Har du till exempel haft spysjuka kan det också vara bra att tvätta handdukar och lakan – men de måste tvättas ordentligt.

Bakterierna dör nämligen inte vid 30 eller 40 grader. Textilierna måste tvättas i minst 60 grader, helst 90 för att det ska ha någon effekt. Du kan också torktumla textilierna riktigt varmt efteråt för att försöka ta kål på de sista rackarna. Men inte ens då dör alla.

Tvättkorg full med kläder.
Bildtext Det är viktigt att kläderna hålls torra, så släng till exempel inte blöta träningskläder direkt i tvättkorgen.
Bild: All Over Press

Nu ska vi ändå komma ihåg att vi där hemma inte måste vara så himla renliga hela tiden. Det finns några ställen där bakterierna måste hållas undan och det är till exempel i en operationssal. Där har man löst bakterieproblemet genom att desinficera alla textilier innan de används.

Bakterier dör inte i frysen

Ett råd som försäljarna ofta ger är att vädra eller sätta jeansen i frysen istället för att tvätta dem. Det här kan du sluta med ifall ditt mål är att döda bakterier.

Infektionsläkare Veli-Jukka Anttila säger att frysta jeans gör att bakterierna faller i en sorts dvala, men genast när jeansen blir varma igen så fortsätter de leva som om inget hänt.

Det är viktigt att jeansen hålls torra, så då kanske vädring är bättre än infrysning. Vädring dödar heller inte bakterier, men kan få bort lite lukt.

Hur ofta tvättar du?

Det finns inga exakta regler för hur ofta du ska tvätta dina kläder, lakan och handdukar.

Har du fått någon sorts svamp eller varit magsjuk kan du tvätta dem mer noggrant. Annars kan du bara hålla koll så de inte luktar allt för illa, och så de inte är fuktiga. Enkelt!

Hur ofta tvättar du dina kläder och vad krävs det för att ett plagg ska åka ner i tvättkorgen?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln