Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tarasti: SDP i Åbos agerande verkar strida mot lagen – men partiet har redan fått sitt straff

Från 2016
Lauri Tarasti
Bildtext Val- och partilagsexperten Lauri Tarasti sågar SDP i Åbos agerande (arkivbild).
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Minister Lauri Tarasti anser att SDP inte kan försvara användningen av bulvaner, ifall Turun Sanomats anklagelser visar sig vara sanna. Tarasti efterlyser nu en utredning av Åbo stad.

Det var Åbotidningen Turun Sanomat som på onsdagen avslöjade att SDP i Åbo fifflat till sig pengar med stiftelser och föreningar som bulvaner. Exemplet som står ut i mängden är Tarmo-stiftelsen, som enligt tidningen ska ha fört över kommunala understöd till partiet genom att betala grovt överpris för tidningsannonser i SDP-utgåvan Väkipyörä.

Val- och partifinansexperten minister Lauri Tarasti säger till Yle Åboland att det är fråga om lagstridig verksamhet, om fallet visar sig vara sant.

- Det här systemet följer inte partilagstiftningen. Ett parti kan inte ta emot bidrag från kommunen eller staten på det här sättet. Det finns undantag, som partibidragen från staten och bidrag till kommunfullmäktige som kommunen delar ut.

- Men det som de har gjort nu, att en stiftelse först fått understöd från kommunen som sedan gått till partiet, är inte tillåtet. Alla sådana bidrag måste evalueras enligt gängse värde. Det vill säga den mängd som går över det normala priset för, i det här fallet annonserna, ska räknas som bidrag, säger Tarasti.

Svårt för kommuner att känna igen bulvaner

Val- och partilagstiftningen som förnyades år 2010 har gjort det lättare för myndigheterna att övervaka finansieringen av framförallt valkandidater, men nu har SDP hittat en gråzon, menar han. Tarasti påpekar ändå att man inte blint ska lita på tidningsuppgifter, men staden måste nu utreda ärendet.

- Kommuner får inte ge understöd till föreningar som är partipolitiska utöver det som explicit nämns i budgeten. Det är förbjudet. Men nu var det inte fråga om en direkt partibunden stiftelse. Åbo stad måste nu utreda hur deras stöd används, säger Tarasti.

Tarasti vill inte uttala sig om hur utbrett användningen av bulvaner för finansieringsfiffel för tillfället är i Finland. Han påpekar ändå att det är svårt för kommuner att veta vilka föreningar som är partipolitiska, och därmed inte är berättigade till understöd.

Negativ publicitet det enda straffet

Ifall Åbopartiets finansieringsfiffel visar sig vara sant kommer man ändå inte att bli straffade, berättar Tarasti.

- Man måste alltid ta i beaktande att det i lagen inte finns något straff för något liknande. Den negativa publiciteten, som de redan fått, är det enda straffet.

SDP medgav redan i går att man nu inser att det var omoraliskt att sälja annonser till en stiftelse som fått kommunalt stöd. Partiet tog ändå avstånd till de övriga anklagelserna.

Diskussion om artikeln