Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yayoi Kusama: In Infinity på HAM i Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 10:12.
Yayoi Kusamas konst- bla. museichef Maija Tanninen berättar - Spela upp på Arenan

Publiken har kunnat njuta av japanskan Yayoi Kusamas unika konstnärskap i över 60 år, och nu får också Finland ta del av hennes värld.

En retrospektiv utställning - In Infinity - med hennes viktigaste verk visas nu på HAM. Verken täcker en period som börjar på 1940-talet och sträcker sig fram till nuet.

Yayoi Kusama är en unik konstnärspersonlighet som kontinuerligt har tillfört någonting nytt i nutidskonsten. Hon har definierats som begreppskonstnär, minimalist, surrealist, pop-konstnär och feministkonstnär.

Kusama rör sig mellan olika områden; måleri, skulptur, design, videor och installationer. Hon är känd för sina prickar som går igen i många av hennes konstverk.

Den inre verkligheten är utgångspunkten för Kusamas konst. I sina verk uttrycker hon gränslöshet och olika sorters psykologiska tillstånd.

Yayoi Kusama föddes 1929 i Japan. Hon flyttade till USA i slutet av 1950-talet där hon ingick i de nya konstkretsarna. Som icke-västerländsk kvinna i USA var Kusama udda och utvecklade ett eget visuellt språk, och hon blev snabbt omtalad och erkänd.

Utställningshelheten omfattar över 200 verk. Bland verken kan man hitta också sådana som aldrig visats förut för allmänheten eller som är gjorda speciellt för den här utställningen.

Utställningen Yayoi Kusama – I oändligheten - har skapats av moderna museet i Louisiana i samarbete med Heine Onstad Kunstsenter i Norge, Moderna Museet/ArkDes i Sverige och HAM – Helsinki Art Museum.

Yayoi Kusama
Bild: EPA/FEDERICO GAMBARINI

Diskussion om artikeln