Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgålärarna överraskade med kyssar och ingen kritik av bildningsnätet

Från 2016
Borgålärararna överraskade stadsfullmäktige med chokladkyssar och inbjudan till  valdebatt i mars.
Bildtext Borgålärararna överraskade stadsfullmäktige med chokladkyssar och inbjudan till valdebatt i mars.
Bild: Yle/Sune Bergström

Representanter för lärarfacken i Borgå överraskade stadsfullmäktige inför onsdagens aftonskola med chokladkyssar och inbjudan till valdebatt i mars i stället för att komma med kritik av bildningsnätet.

De olika fullmäktigegrupperna hade väntat sig kritik från lärarna inför kvällens aftonskola, där fullmäktige bekantade sig med ett nytt förslag till bildningsnät. I stället bjöd lärarna in politikerna till en valpanel den andra mars i Grand inför kommunalvalet den nionde april.

Kyssar på världslärardagen

Lärarna förklarade att de på världslärardagen ville vara positiva och uppmuntra stadsfullmäktigeledamöterna med chokladkyssar för deras värdefulla men svåra jobb.

Anna Wahren-Cederberg från Borgå lärarförening förklarar varför lärarna inte i det här skedet vill säga sin åsikt om bildningsnätutredningen.

- Stadsfullmäktige får på onsdagskvällen höra de olika alternativen. På torsdag får vi sedan ta ny ställning beroende på vad förslagen blir. Vi måste vänta och se vilken ställning politikerna tar.

Wahren-Cederberg hoppas att det nya bildningsnätet görs så praktisk som möjligt, att man inte bara stänger för att spara utan också ser på helheten och elevernas välbefinnande och möjligheten till en närskola.

- Om det blir väldigt oekonomiskt måste man se på den stora helheten men ändå måste man utgå från elevens möjlighet att gå i en bra skola.

Ingen giljotin tack!

Vid uppvaktningen i stadsfullmäktiges sessionssal teaterviskade någon att skolgiljotinen igen tas fram i Borgå.

- Det hoppas vi ju inte, det är litet så att stadens högsta ledning kan gå över sektionernas tankar och beslut men vi får se vilka beslut de tar nu och hoppas att det inte blir en sådan giljotin som det hotas med.