Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsförsamling vill viga samkönade par - vädjar till biskoparna

Från 2016
Uppdaterad 05.10.2016 21:11.
präst i Agricolakyrkan
Bildtext Arkivbild från Agricolakyrkan. Idag är Kari Kanala kyrkoherde för Paulus församling som har sitt säte i Paulus Kyrka i Vallgård.
Bild: Yle/Carina Bruun

Vid Paulus finska församling i Helsingfors vill man betona att alla par är välkomna att fira bröllopsfest. Kyrkoherde Kari Kanala skulle också gärna viga samkönade par när lagen om könsneutralt äktenskap träder i kraft den 1 mars 2017.

- Den nya äktenskapslagen säger att vi måste viga samkönade par, men det är också kyrkans sak att säga om vi viger eller inte. Men jag hoppas att vi kan viga samkönade par, säger kyrkoherde Kari Kanala.

Kyrkans församlingsråd vädjar till biskoparna och kyrkomötets ledamöter att man skulle börja förbereda de förändringar som behövs för att den Evangelisk-lutherska kyrkans präster ska kunna viga samkönade par när den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft.

- Vi vill inte revoltera men väcka diskussion och berätta om vår vilja. I vår församling vill vi vara med i människors glädje och sorg, i alla livets skeden, säger Kanala.

Pauluskyrkan
Bildtext Paulus kyrka i Vallgård i Helsingfors.
Bild: Yle/Carina Bruun

Församlingsrådet ber också om att få tydliga anvisningar för vigslar och välsignelse av äktenskap.

I augusti gjorde biskopsmötet den linjedragningen att kyrkan inte ska viga samkönade par.

- Visst är jag besviken över biskopsmötets linjedragning. Vi kunde ha sett längre in i framtiden, säger Kanala och konstaterar att det finns olika åsikter bland biskoparna, så kyrkans linje kan ännu förändras.

Alla är välkomna i Paulus kyrka

Församlingsrådet meddelar också att kyrkans utrymmen är öppna för alla som vill få sitt äktenskap välsignat eller vill ordna bröllopsfest i lokalen.

- Det har varit möjligt att ordna en bönestund där man ber för ett registrerat partnerskap. Men jag anser att ett registrerat partnerskap är något annat än ett äktenskap. Därför behöv vi nu nya anvisningar för äktenskap, säger kyrkoherde Kari Kanala.

Det slutliga beslutet om hur den Evangelisk-lutherska kyrkan ska förhålla sig till den nya äktenskapslagen ska fattas på kyrkomötet den 8-11 november 2016.

Diskussion om artikeln