Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och Afghanistan avtalar om asylsökande: Tiotusentals ska återbördas till hemlandet

Från 2016
Demonstranter i Bryssel när EU ordnar konferens om läget i Afghanistan. På skylten som en kvinna håller står det: Det är inte säkert att återbörda flyktingar till Afghanistan.
Bildtext Representanter för minoritetsgruppen hazarer demonstrerade på onsdagen i Bryssel utanför konferenser om läget i Afghanistan.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU har offentliggjort det samarbetsdokument med Afghanistan som i detalj beskriver hur afghanska asylsökande i Europa ska återbördas till hemlandet. Dokumentet offentliggjordes i samband med den internationella konferensen om situationen i Afghanistan som EU står värd för.

Enligt avtalet förbinder sig Afghanistan till att bevilja resedokument till de återvändande inom en månad efter att ansökan gjorts.

Eftersom antalet återbördade är stort utreder EU och Afghanistan möjligheten att bygga en skild terminal på flygplatsen i Kabul för att ta emot dem. När asylsökande tvångsdeporteras på reguljärflyg får det inte finnas fler än 50 återbördade ombord.

Avtalet har förhandlats fram det senaste halvåret. Finlands inrikesminister Paula Risikko (Saml) undertecknade på tisdagen ett avtal om återbördande av afghaner som gäller mellan Finland och Afghanistan.

Nästan hälften har fått avslag

220 000 afghaner sökte asyl i EU-länder mellan april 2015 och juni 2016, enligt statistik från Eurostat. Våren 2016 hade 47 procent av de behandlade ansökningarna fått avslag.

EU ska bekosta flygresorna till Afghanistan och ordnar också med adekvat utbildade personer som ska följa afghanerna till flyget.

Afghanistans regering förbinder sig att ordna en informationskampanj om farorna med att resa till Europa, som EU kommer att finansiera.

Petri Raivio/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln