Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordunga Connor McDavid gör historia – går i Gretzkys och Messiers fotspår

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 07:29.
Connor McDavid i Edmonton Oilers, hösten 2015.
Bildtext Connor McDavid får nu ett C insytt på speldräkten i Edmonton Oilers.
Bild: Larry MacDougal / All Over Press

Världens just nu kanske bästa tonåriga ishockeyspelare Connor McDavid blir NHL-historiens yngsta lagkapten.

Connor McDavid är bara 19 år och 266 dagar när han får bokstaven C på tröjan i Edmonton Oilers. Han slår därmed Colorado Avalanches Gabriel Landeskogs rekord från 2012 med 20 dagar.

McDavid valdes som första spelare i draften sommaren 2015 och debuterade i NHL förra säsongen. Han levererade genast.

Han var hela ligans tredje effektivaste spelare sett till sitt poängmedeltal. McDavid stod för 48 poäng (16+32) på 45 matcher, men missade en stor del av säsongen på grund av skada.

– När han återvände visade han genast i första matchen att han är redo att ta över, säger Oilerstränaren Todd McLellan till nhl.com och hyllar ynglingens ledaregenskaper.

– Hans spel hade utvecklats, han var självsäker, man såg hur han uppförde sig i omklädningsrummet och hur han fungerade med lagkamraterna. Det stod helt klart att han var redo att leda den här gruppen.

”Känner mig så hedrad”

Den tidigare lagkaptenen Andrew Ferences karriär är praktiskt taget över på grund av skadeproblem.

McDavid blir klubbens 15:e lagkapten genom tiderna. Bland de mest legendariska i Oilers historia finns namn som Wayne Gretzky och Mark Messier.

– Jag känner mig så hedrad att höra till en sån grupp, listan av spelare som burit C här i Edmonton är otrolig. Det här är en stor ära som jag ödmjukt tar emot, säger McDavid.

Edmontons assisterande kaptener kommande säsong är Milan Lucic, Jordan Eberle och Ryan Nugent-Hopkins. Av finländarna spelar Jesse Puljujärvi och Iiro Pakarinen i Oilers.