Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aho och Teräväinen i fungerande finsksvenskt samarbete: ”Tre riktigt smarta spelare”

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 08:28.
Sebastian Aho, Carolina Hurricanes, hösten 2016.
Bildtext Sebastian Aho producerade sin första poäng i Hurricanes.
Bild: All Over Press

Sebastian Aho har öppnat sitt poängkonto i NHL-klubben Carolina Hurricanes. Aho och Teuvo Teräväinen spelade fram till Elias Lindholms powerplaymål – och ungdomskedjan får beröm.

Sebastian Aho är van att glänsa i juniorkedjor. I U20-VM vid årsskiftet bildade han turneringens vassaste trio med Jesse Puljujärvi och Patrik Laine.

Också den kommande NHL-säsongen – juniorvärldsmästarens första – kommer troligen att starta tillsammans med två ungdomar i Carolina Hurricanes led.

I nattens träningsmatch mot Buffalo Sabres spelade Aho, 19, tillsammans med Hurricanes nyförvärv Teuvo Teräväinen, 22, och svensken Elias Lindholm, 21.

Och den finsksvenska trion gjorde det bra.

Höjdpunkten kom i powerplay då Teräväinen och Aho läckert spelade fram centern Lindholm till 2–0. Poängen var den första i Carolina för bägge finländare.

”Utvecklat en kemi”

Carolina vann till slut matchen med 3–2 efter straffar och tränaren Bill Peters gillade vad han såg av ungdomskedjan.

– Det ser ut som om de utvecklat en kemi, berömmer Peters på Hurricanes webbplats. De var väldigt bra i powerplay. Det är en kedja vi håller intakt för överskådlig framtid och följer med hur den kan växa.

Teuvo Teräväinen, Chicago Blackhawks, våren 2015.
Bildtext Teuvo Teräväinen flyttade från Chicago till Carolina i somras.
Bild: All Over Press

Både Aho (2016) och Teräväinen (2014) är juniorvärldsmästare, Lindholm har i sin tur två silver. Svensken inleder nu sin fjärde säsong i NHL medan Teräväinen har två hela bakom sig.

– De är tre riktigt smarta spelare, säger Jeff Skinner som avgjorde straffläggningen. Det är tufft för backarna att kontrollera dem eftersom de är så oberäkneliga och fiffiga.

– Det blir spännande att följa med hur de utvecklas både individuellt och som kedja. Det är fint att vi har ett sånt där hot, konstaterar Skinner.

Carolina inleder grundserien nästa torsdag borta mot Winnipeg Jets – i en match där Sebastian Aho och Patrik Laine med allra största sannolikhet NHL-debuterar.

Diskussion om artikeln