Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Helvetet på jorden" - Yles reporter om Aleppo just nu

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 14:59.
Förstörelse efter en flygräd mot ett rebellkontrollerat område i Aleppo
Bildtext Förstörelse efter en flygräd mot ett rebellkontrollerat område i Aleppo.
Bild: EPA/ZOUHIR AL SHIMALE

Yles utrikesreporter Antti Kuronen besökte Aleppo före kriget och har under kriget rest i Syrien vid flera tillfällen. Här berättar han om sina intryck och varför den syriska regimen tar till vilka medel som helst för att krossa rebellerna just där.

- Före kriget var Aleppo en trevlig och intressant stad. Det är en av världens äldsta städer, faktiskt. De äldre delarna av Aleppo är skyddade som en del av världskulturarvet av UNESCO. Tyvärr tillhör de också till de områden som drabbats av krigshandlingarna, säger Antti Kuronen.

Det finns spår av mänsklig bebyggelse i Aleppo som är över fyra tusen år gamla. Det var redan under antiken en viktig metropol. Före inbördeskriget hade Aleppo flera miljoner invånare. I dag har många av dem flytt.

Det är faktiskt en av världens äldsta städer.

Kriget har delat Aleppo i en östra och en västra halva. Regimen kontrollerar de västra delarna av staden, medan rebellerna finns i de östra delarna. Det är de östra delarna som sedan veckor tillbaka attackeras av den syriska armén med hjälp av Ryssland och andra allierade.

En grafisk karta av krigets Aleppo, Syrien
Bild: Yle

Helvetet på jorden

- Det är från de östra delarna som nyhetsbilderna efter bombanfall kommer. Man kan säga att de östra delarna är helvetet på jorden just nu, säger Antti Kuronen.

Speciellt har man under en längre tid bombat sjukhus och hälsostationer och förstört dem medvetet

Det rebellkontrollerade området är helt omringat. Länge fanns det ännu en gata in i området på vilken rebellerna kunde få livsmedel och andra förnödenheter. Men regimtrupperna har med hjälp av iranska soldater skurit av den förbindelsen.

- Det kommer inte in någon hjälp alls längre och området bombas aktivt. Speciellt har man under en längre tid bombat sjukhus och hälsostationer och förstört dem medvetet, säger Antti Kuronen.

Redaktör Antti Kuronen på en gata någonstans i Syrien.
Bildtext Yles utrikesredaktör Antti Kuronen
Bild: Yle

al-Assad höll på att förlora militärt

Ryssland ingrep militärt i Syrien hösten 2015 för att stödja president Bashar al-Assads regim. Vid den tidpunkten var regimens trupper så försvagade att de höll på att förlora kampen.

Till de områden där värnlösa människor bombas sedan veckor tillbaka kommer ingenting

Ryssland, som under hela tiden backat upp Assadregimen, såg inget alternativ än att ingripa. Medan Ryssland i huvudsak använder sig av flygstridskrafter i Syrien har regeringsstyrkorna förstärkning på marken av soldater från Iran och från libanesiska hizbollahtrupper.

- Jag har varit i Syrien under kriget, bland annat i Homs och i Damaskus. I de städerna finns, precis som i Aleppo, regeringskontrollerade områden. Där är livet också svårt men de bombas och beskjuts inte som de rebellkontrollerade områdena. Och det är viktigt att veta, att när man ibland får höra om hjälpförsändelser så kommer de oftast till de regimkontrollerade områdena. Till de områden där värnlösa människor bombas sedan veckor tillbaka kommer ingenting, säger Antti Kuronen.

Jaktplan (Tupolev Tu-22M) fäller bomber över Aleppo
Bild: EPA

Krossa rebellerna

Vad är det som gör de östra delarna av Aleppo till ett så viktigt mål för regeringstrupperna?

- Östra Aleppo är rebellernas viktigaste fäste i hela Syrien. Det här är den viktigaste striden för regimen just nu. Den försöker med Rysslands hjälp att knäcka rebellerna slutgiltigt, säger Antti Kuronen.

Läget i Aleppo och omvärldens oförmåga att få en lösning till stånd diskuteras i Obs debatt av utrikesministerns sändebud Pekka Haavisto, Rysslandsexperten Hanna Smith, Andreas von Weissenberg från Röda Korset och Laura Lodenius från Fredsförbundet. Obs Debatt på Yle Arenan och i Yle Fem på torsdag den 6 oktober klockan 19:55.

Diskussion om artikeln