Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

António Guterres tippas bli FN:s nästa generalsekreterare – vem är han?

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 11:50.
Antonio Guterres träffar syriska flyktingarb i ett flyktingläger i Libanon i april 2015.
Bildtext António Guterres på besök i ett flyktingläger för syrier i Libanon år 2015. Guterres har sagt att medan flyktingkrisen handlar om politik för västländerna handlar det om mycket mer än så för till exempel Jordanien och Libanon.
Bild: EPA

Revolutionär, Portugals tidigare premiärminister och UNHCR:s chef vill att FN tar aktivare tag i framtiden. ”Vi måste sätta mer resurser på att förebygga kriser istället för att hantera dem.”

Efter att ha fått mest stöd och framförallt minst motstånd i de slutna provomröstningarna i FN:s säkerhetsråd ser portugisen António Guterres ut att bli Ban Ki-moons efterträdare på FN:s högsta post.

Guterres har sagt att han vill se ett mer aktivt FN om han tar över posten.

FN under Guterres ska enligt honom själv koncentrera sig mer på att förebygga kriser och konflikter än på att hantera dem då de bryter ut.

Guterres beskrivs som en principfast ledare som ändå kan nå pragmatiska lösningar, en skicklig förhandlare och diplomat.

Han ska enligt källor som är bekanta med hans arbete som UNHCR: s chef ha lärt sig när det lönar sig att uttala sig offentligt och när det är bättre att sköta saker bakom stängda dörrar.

– Jag tror att det här är ett ypperligt val. Det är en person som i egenskap av tidigare statschef har stor politisk förmåga, är en stark multilateralist och dessutom är en inspirerande ledare, säger den före detta vice generalsekreteraren och Colombia-professorn Michael Doyle till the Guardian.

I takt med att flyktingkrisen har blivit allt värre har Guterres kritik, framförallt mot västländerna, också blivit mer högljudd och skarp.

Akademiker, revolutionär, premiärminister

Guterres politiska karriär inleddes år 1974 då han kring den så kallade Nejlikerevolutionen som gjorde slut på diktaturen i Portugal anslöt sig till Socialistpartiet.

Kort därefter hoppade Guterres av en lovande bana som akademiker för att ägna sig åt politiken på heltid.

Mellan åren 1976 och 1995 satt han i det portugisiska parlamentet.

År 1992 valdes han till Socialistpartiets ordförande och samtidigt till Socialistiska internationalens vice ordförande.

År 1995 vann han parlamentsvalet för socialisterna och utsågs till premiärminister, en post han satt på fram till 2001.

Antonio Guterres, UNHCR
Bildtext - Jag vill fortsätta vara en röst för världens nedtrampade om jag väljs till generalsekreterare, har Guterres sagt.
Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH

Ansvar för flyktingar

Guterres utsågs till chef för FN:s flyktingorgan UNHCR år 2005 och innehade posten till fjolårets slut.

Han har lett organisationen genom vad som anses vara dess mest utmanande år.

Han anses ha både den erfarenhet av att navigera FN:s ofta labyrintlika byråkrati och den diplomatiska kunskap som krävs för att ta itu med många av de svåra frågor som finns på generalsekreterarens bord.

Under valprocessen har Guterres sagt att hans erfarenheter under de senaste tio åren tjänar som ledstjärna i arbetet som generalsekreterare.

– Jag tänker fortsätta att vara en röst för de nedtrampade i världen. Jag är fast besluten på den punkten, efter allt det jag har sett och känt under mina år som UNHCR-chef, sade Guterres under en debatt mellan kandidaterna i somras.

Diskussion om artikeln