Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Många äldre känner sig lurade av telefonförsäljare

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 15:15.

Flera personer som hört av sig till Svenska Yle vittnar om hur telefonförsäljare försöker pracka på äldre personer saker de inte behöver.

Ann-Lis Bäckström är 92 år och bor på ett servicehem. Telefonförsäljare har flera gånger fått henne att beställa olika tidningar.

Nu hotas hon av indrivning för en inredningstidning hon inte har beställt, inte behöver och inte vill ha.

- Jag har inte beställt nåt. Det är helt taget ur luften, säger hon.

Många känner igen sig

Efter att vi skrivit en första artikel om Ann-Lis Bäckström har flera andra som har drabbats av telefonförsäljare tagit kontakt.

En person som jobbar inom hemvården i skärgården berättar att flera av klienterna beställt "allt möjligt" via telefonförsäljare utan att riktigt förstå det.

- Många äldre har nedsatt hörsel, möjligen minnessvårigheter, dåliga språkkunskaper men trots det en telefon för att kunna kommunicera med vänner och bekanta.

En annan som hör av sig upplever samma problemställning med sin 90-åriga mamma.

En klient hade telefon
abonnemang hos alla operatörer, bredband (han hade ingen dator), tidningsprenumerationer (han läser inte), några bokserier och så vidare.

― Vårdaren

Tack och lov lägger de flesta försäljare på när min mamma säger att hon inte förstår finska. Det borde vara förbjudet att ingå avtal per telefon utan något skriftligt kontrakt som bekräftar köpet.

― Dottern

A-lehdet ringde henne

Tidningen som Ann-Lis Bäckström har "beställt" är A-lehdets Avotakka.

Oili Kalm-Parantainen är A-lehdets chef för försäljningen till privatkunder. Hon kontrollerar Ann-Lis Bäckströms beställning och bekräftar att de är en av deras telefonförsäljare som har ringt Ann-Lis på våren.

Det är också under det här samtalet som Ann-Lis gör en beställning på Avotakka.

Ann-Lis Bäckström kommer inte ihåg att hon skulle ha gjort någon beställning.

Viktigt för försäljningen

Telefonförsäljningen är A-lehdets viktigaste försäljningskanal.

Företaget har nästan 200 anställda telefonförsäljare på 11 kontor runt om i landet. Förutom de egna försäljarna anlitar A-lehdet dessutom utomstående telefonförsäljningsföretag.

– Vi anställer gärna fler telefonförsäljare till våra kontor. Det finns gott om jobb trots arbetslösheten i Finland, säger Oili Kalm-Parantainen på A-lehdet.

"Det här är marknadsförstöring"

Henrik Strömberg är Ann-Lis Bäckströms svärson. Det var han som tog kontakt med oss på Svenska Yle från första början och tipsade om vad hans svärmor råkat ut för.

Han säger att det här är motsatsen till positiv marknadsföring och kallar det för "marknadsförstöring".

Henrik Strömberg som själv sysslat med marknadsföring har svårt att förstå sig på den här försäljningstaktiken.

Det som fick honom att reagera nu var att samma mönster har upprepat sig. Det här är nämligen tredje gången som svärmor råkar i trubbel på grund av telefonförsäljning.

Tidigare har det varit frågan om tidningen Apu. Det visar sig vara på grund av det här gamla "kundförhållandet" som A-lehdet ringer henne på nytt.

Ingen överraskning för föreståndaren

Föreståndaren på servicehemmet där Ann-Lis Bäckström bor har varit med om motsvarande situationer förut.

– Inneboende har kommit till mig och varit olyckliga över tidningar och räkningar. Jag har själv ringt och försökt reda ut missförstånden, säger Catja Mantere

Catja Mantere som är föreståndare på Folkhälsans Kristinagården tycker det är fräckt om telefonförsäljare försöker utnyttja äldre människor.

Provisionen är en stor del av försäljarnas lön

Pontus Simonsen jobbade en sommar som telefonförsäljare på ett stort företag som specialiserat sig på försäljning.

Företaget tog emot uppdrag av andra företag och för Pontus del blev det att försöka sälja först en dagstidning och sedan elavtal.

Han hade inget emot jobbet som telefonförsäljare. Det visade sig att han var ganska bra på att sälja och fick därmed bra betalt tack vare provisionssystemet.

Pontus Simonsen säger i dag att hans samvete mår bra eftersom han aldrig försökte truga produkterna på någon som inte var intresserad. Dessutom trodde han på de produkter han sålde.

Skulden avskrivs snabbt

Det tar inte länge efter att både Henrik Strömberg och vi på Svenska Yle tagit kontakt med A-lehdet som Ann-Lis Bäckströms skuld avskrivs.

Oili Kalm-Parantainen på A-lehdet beklagar vad som hänt. Hon intygar att det att vi som journalister frågat om det här fallet inte spelar någon roll, de skulle agera likadant oberonde.

– En prenumeration påverkar inte vår verksamhet. Det är långvariga kundrelationer som vi lever på, säger Oili Kalm-Parantainen.

Hon ställer sig tveksam till tanken att de skulle införa någon slags åldersgräns för vem försäljarna får ringa.

– Det blir svårt att dra en sådan gräns. Demens eller andra sjukdomar inträffar även i yngre år.

Oili Kalm-Parantainen ger ett tips till släktingar som befarar att anhöriga kan råka ut för dylika problem.

– Meddela företaget att personen ska ha beställningsförbud i kundregistret.

Dessutom finns möjligheten att meddela ett telefonnummer till det så kallade Robinson registret, ett register för direktmarknadsföringsförbud via branschförbundet Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto som är i kraft i tre år.

Se mer om det här i tv-programmet Spotlight på Arenan.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons