Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Socialpolitiker i regeringspartierna gör uppror: Inte färre vårdare i äldreomsorgen!

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 14:19.
Säng på Lovisa hälsovårdscentral.
Bild: Yle/Carmela Walder

Ledande socialpolitiker i regeringspartierna protesterar mot regeringens planer att minska minimiantalet vårdare i äldreomsorgen.

Regeringen föreslår en ändrad dimensionering av antalet vårdare, från 0,5 vårdare per klient till 0,4 vårdare per klient. Regeringen hoppas på det här sättet spara 70 miljoner euro.

Riksdagsledamöterna Sari Sarkomaa (Saml), Hannakaisa Heikkinen (C) och Arja Juvonen (Sannf) som alla är det egna partiets utskottsansvariga i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, kräver att regeringen drar tillbaka förslaget.

- Regeringen måste hitta alternativa lösningar för att nå sparmålet, säger ledamöterna.

Behovet av vård individuellt

Sarkomaa, Heikkinen och Juvonen säger att varje åldrings behov av vård är individuellt.

- Det som är tillräckligt för en dement som behöver vård dygnet runt, är inte tillräckligt för till exempel en förlamad patient, säger de.

Sari Sarkomaa säger att mänskans behov av vård inte kan fastslås med hjälp av ett enda tal. I stället för minimidimensionering borde antalet vårdare bestämmas enligt ett system som är flexibelt och anpassat efter klienternas behov.

Hannakaisa Heikkinen anser att alla i långvården inte behöver ett eget rum. Dementa åldringar mår bättre om de delar rum, säger hon.

Arja Juvonen föreslår en ändring av kompetenskriterierna. Den skriande bristen på socialarbetare underlättas om tjänsterna öppnas för yrkeshögskoleutbildade socionomer.

Oppositionen ger beröm

Trions förslag får stöd av oppositionen. Tuula Haatainen (SDP), som leder social- och hälsovårdsutskottet, hoppas att Sarkomaa, Heikkinen och Juvonen kan få partiordförandena Juha Sipilä (C), Petteri Orpo (Saml) och Timo Soini (Sannf) att ändra åsikt.

- Folkopinionen accepterar inte ändringen av dimensioneringen, och den strider mot åldringarnas och deras anhörigas rättskänsla, säger Haatainen.

Diskussion om artikeln