Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Möt syskonen Waldemar

Från 2016
Syskonen Waldemar skålar i den andra säsongen av Tjockare än vatten.
Bildtext Syskonen Waldemar, Jonna, Oskar och Lasse, i den andra säsongen av Tjockare än vatten.
Bild: Nice Drama AB

Kommer ni ihåg syskonen Waldemar? Lasse, Oskar och Jonna som kämpade för att ärva familjens pensionat ute på Åland? I den andra säsongen av Tjockare än vatten återförenas de igen för att driva pensionatet medan oförrötterna fortsätter att tränga sig på.

Den andra säsongen av Tjockare än vatten har premiär på Yle Fem onsdagen 19.10.2016.

Oskar har stannat kvar på Åland över vintern men de personliga problemen har också gått ut över skötseln av pensionatet, Lasse återvänder från Stockholm där ingen längre vill samarbeta med honom och Jonna har svår att få fart på skådespelarkarriären. Nu möts de för att tillsammans sköta pensionatet över jul och nyår.

Här berättar skådespelarna Joel Spira, Björn Bengtsson och Aliette Opheim själva om sina karaktärer och serien under inspelningarna av den andra säsongen.

Vad är det egentligen för arv vi får?

Joel Spira spelar mellanbarnet Oskar som blev kvar på pensionatet och drev det medan syskonen sökte lyckan på annat håll. I första säsongen kom de andra syskonen tillbaka till pensionatet och tillsammans skulle de driva det en säsong för att kunna ärva det. Enligt Spira är utgångsläget lite liknande i den andra säsongen men förutsättningarna och relationerna har förändrats.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vettä sakeampaa: Joel Spira om Tjockare än vatten 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- När andra säsongen börjar så Oskar igen kvar på pensionatet och sen händer det massor av saker. Man kan säga att det fortsätter och att bågarna spänns. Karaktärerna börjar nog ifrågasätta lite deras relation både till varandra men också till pensionatet. I första säsongen handlade det mycket om att klara det och rädda det. I den här säsongen är det mer ett ifrågasättande om vad det är för arv vi egentligen får.

Vad är då Oskar för en snubbe?

- Det är väl kanske precis det han inte är, en snubbe. Han försöker väl vara korrekt och ordentlig och att saker är som de alltid har varit. När man är en sån person så är man väldigt känslig för förändringar. Och det blir minst sagt förändringar.

Hur nära är rollkaraktären dig själv?

- Inte så nära tycker jag. Jag är inte så rigid och präktig som Oskar. Men det finns alltid sidor av en karaktär som ligger en närmare.

Har du tänkt på Oskar mellan säsongerna?

- Vi kände nog allihopa när första säsongen var slut att vi inte riktigt var klara, att vi inte hade tömt ut allt vi har i karaktärerna. Sen fick vi tidigt reda på att det var möjligt med en säsong två så jag släppte nog aldrig Oskar.

En kille som försöker men bara vill ta genvägar

Björn Bengtsson spelar storebror Lasse i Tjockare än vatten. Efter en svår uppväxt ute på Åland har han flytt till Stockholm där han drivit restaurang. Han plågas av dåligt samvete eftersom han som ung lämnat sin lillebror Oskar kvar ensam och senare också haft en flirt med hans fru Liv.

I början av andra säsongen börjar också Lasses alternativ vara ganska så få. I Stockholms krogliv vill ingen veta av honom, pengarna tryter och hans dotter Kim befinner sig utomlands.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vettä sakeampaa: Björn Bengtsson om sin karaktär Lasse - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bengtsson beskriver serien som en familjekrönika om tre syskon som har ett mörkt förflutet och utlovar en stark andra säsong.

- Det blir ganska intensivt tempo faktiskt. Det man gillade med första säsongen var miljöerna, fotot och igenkänningsfaktorn att det handlar om vanliga människor som slåss med vanliga problem. Andra säsongen är ännu mörkare. Bakgrunden de kommer ifrån och det de bär på tvingar ner dem i skiten och nu går det fortare och fortare.

- Det är en antal nya karaktärer också som kommer in och påverkar handlingen som gör att det blir väldigt intensivt.

Lasse själv hade väldigt mycket problem i första säsongen. Är det något som fortsätter?

- Ja, jag älskar killen. Han är en kille som försöker men han vill ju bara ta genvägar. Han har en förmåga att sätta sig i skiten hela tiden. Han söker de enkla genvägarna och hitta de enkla lösningarna och oftast går de ju inte så bra, och det gör de ju inte nu heller.

Hur nära ligger karaktären dig själv?

- Nej, för guds skull han ligger nog en bra bit ifrån får jag hoppas. Det är klart att man som skådespelare alltid letar efter referenspunkter och att det finns några sådana, men han står på egna ben så det gäller bara att göra honom rättvisa.

- Det är underbart att få jobba med en karaktär först i tio avsnitt i en första säsong och sedan tio avsnitt i en andra säsong. Det gör att man kan berätta mer komplext om den här människan.

Tjockare än vatten är långt ett samarbete mellan Finland och Sverige. Är det något man märker under inspelningarna?

- Jag filmade Hallonbåtsflyktingen som ju också var ett samarbete och det är jättebra att man börjar samarbeta. Vi har ju mycket finska skådespelare med och det är mest på det sättet jag märker det. Rent produktionsmässigt märker jag inte det. Men det är kul och det är bra skådespelare.

En mer involverad Jonna

Jonna, spelad av Aliette Opheim, är lillasystern som velat och fått förverkliga sig själv. Hon har inte varit utsatt för samma våld som sina äldre bröder och har därför en ljusare bild av sin barndom, även om pensionatet inte bara ger upphov till ljusa minnen.

Skådespelarkarriären går inte som på räls och Jonna har också en del personliga problem, men hon är ändå den som orkar engagera sig och har visioner för pensionatet. Hon är inte lika konservativ som Oskar och har inte blivit bränd i kroglivet som Lasse. Problemet är att förverkligandet av visionerna också kräver pengar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vettä sakeampaa: Aliette Opheim om Jonna, studier och finländska skådespelare - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Opheim utlovar en mörk andra säsong där hon har en större roll än i den första.

- Återigen så samlas syskonen under olika omständigheter på pensionatet. Det är vintersäsong och generellt skulle jag säga att den här säsongen är något mörkare än sommarsäsongen.

Hur är det att spela Jonna igen, har du tänkt på henne mellan säsongerna?

- Nja, man har tänkt på projektet väldigt mycket och undrat om det skulle bli en säsong två. Jag går på scenskolan och har jobbat en hel del så jag har inte riktigt haft tid att tänka på Jonna men har verkligen hoppats att det skulle bli en säsong två. En vintersäsong känns kul och vi är glada när det blev så.

Hur går det med studierna då för jag förstod att de blev lite på hälft i den första säsongen?

- Jo, jag har faktiskt lyckats ta igen alla mina missade kurser på scenskolan. Min skola är jättebra och har samarbetat mycket men sen är det väl inte jättepopulärt att vara borta så mycket som jag varit.

Jag har förstått att du har en större roll i den andra säsongen?

- Ja, det kan nog stämma. I första säsongen var Jonna kanske inte så integrerad i den stora plotten, det var en stor uppgörelse mellan bröderna och det handlade mycket om hur barndomen påverkat. Det gör det fortfarande men Jonna är väl lite mer involverad den här säsongen.

Samarbete mellan de finländska och svenska skådespelarna är också något som inspirerar Opheim. Och även om det är syskonen Waldemar som står i fokus i serien så får också övriga karaktärer nu allt större utrymme.

- Finland bjuder ju på extremt mycket begåvade skådespelare och jag får äran att jobba med några av dom. Linda Zillaicus är med oss den här säsongen och så har vi också Samuli, Tobias och Jessica som är fantastisk. Det är roligt med nya ansikten och det är också karaktärer som är med hela säsongen och har en större betydelse för handlingen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln