Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Omkring 50 personer demonstrerade för MV-lehti - Janitskin häktas

Från 2016
Uppdaterad 06.10.2016 15:28.
Demonstration framför Helsingfors tingsrätt.
Bildtext En demonstration för MV-lehti ordnades på torsdagen utanför Helsingfors tingsrätt.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

En hatisk stämning mot Yle och Helsingin Sanomat piskades upp framför Helsingfors tingsrätt på torsdagen. Orsaken till demonstrationen var häktningen av MV-lehtis grundare Ilja Janitskin.

Webbtidningen MV-lehti har gjort sig känd för att sprida rasism, osanningar och att fritt kopiera artiklar från etablerade medier.

MV-lehtis grundare Janitskin misstänks för hets mot folkgrupp, penninginsamlingsbrott, penningsspelsbrott, grov ärekränkning, olaga hot, sekretessbrott och upphovsrättsbrott. Brotten har skett under 2015 och 2016.

Han var inte på plats under häktningsrättegången men häktades i sin frånvaro. Det betyder att åklagaren genom en europeisk häktningsorder kan begära att Janitskin tas till Finland för förhör.

Janitskin företräddes av sin advokat Matti Nurmela.

- Häktningen är obefogad eftersom polisen kan åka till Barcelona och förhöra Janitskin, sade Nurmela till journalisterna på plats.

Sal 208 i Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Häktningen av Ilja Janitskin väckte stort intresse.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Hölls bakom stängda dörrar

Nurmela krävde att häktningsrättegången skulle vara offentlig, men åklagaren motsatte sig och den hölls bakom stängda dörrar. Den pågick i lite över en timme.

Häktningsrättegången samlade, förutom medier, också en del personer som stöder MV-lehti och Ilja Janitskin.

En demonstration utanför tingsrätten samlade omkring 50 personer. De bar plakat med texter om yttrandefrihet och att sanningen ska fram. Olika talare steg fram i talarstolen och piskade upp en hätsk stämning mot Yle och Helsingin Sanomat.

"Ut med Yle!", skanderade demonstranterna.

MV-lehti har polisanmälts tiotals gånger. Helsingforspolisen krävde i slutet av augusti att webbplatsen stängs ner, men tingsrätten förkastade polisens krav.