Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Olkinuora kräver större respekt för de utsatta

Från 2016
Hilkka Olkinuora
Bildtext Hilkka Olkinuora.
Bild: yle/börje broberg

Vikten av att bli sedd och respekterad växer ju närmare döden man är. Trots det uppmärksammar samhället de starkaste. Så säger journalisten och prästen Hilkka Olkinuora inför den femte konferensen i mångprofessionell social- och hälsovård i Åbo.

- Samhället blir mer och mer segregerat. Man ska vara ung, framgångsrik och felfri. De som inte passar det här mönstret faller mellan stolarna, säger Olkinuora.

Olkinuora inleder Novias heldagskonferens med föreläsningen "Att äga livet - Medborgare, klient, kund eller människa". Hon använder ordet "ägande" för att visa hur människovärde är en blandning av självbestämmanderätt och respekt.

- Alla vet vi att livet är till låns. Ju mer man känner av det desto viktigare är det att känna att man äger sitt liv.

Vi vägrar se varandra som likvärda av rädsla

Temat för årets konferens är fullvärdigt medborgarskap. Föreläsningarna tar fasta på utsatta klienter och patienter inom social- och hälsovården, såsom invandrare, mentalpatienter och missbrukare.

- Jag tror att vi låter vissa att bli utslagna för att vi är rädda. Vi vet inte hur vi ska förhålla oss till exempelvis invandrare eller funktionsnedsatta. De representerar vår rädsla inför vår egen svaghet och rädslan inför det okända, säger Olkinuora.

Olkinuora anser att det är viktigt att olika yrkesgrupper samarbetar för att minska dessa människors utsatthet.

- Vi måste påverka strukturerna, säger Olkinuora.

Olkinuora hänvisar till de avslöjanden som gjorts både inom social- och hälsovården och i flyktingsammanhang i Åboland.

- Det är lätt att skratta åt oss socialtanter men det här är allvar. Vem som helst av oss kan drabbas. Sedan ropar man förstås på nätverk, samarbete och respekt, men respekt måste underbyggas.

Konferensen arrangeras för branschfolk och studerande.

Diskussion om artikeln